17. listopad na americký způsob - osobní svědectví a fotografie

23. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Pan Stanislav Honzík byl svědkem událostí, které se 17. listopadu odehrávaly v ulicích New Yorku. Při té příležitosti pořídil sadu fotografií zachycujících neopakovatelnou atmosféru protestů hnutí Occupy Wall Street. Některým českým pamětníkům připomněly listopad 1989, jiným spontánní shromáždění v roce 1968. Co si o nich myslíte Vy?

GALERIE

Osobní svědectví účastníka newyorských protestů 17. listopadu

Stanislav Honzík

17. listopadu tohoto roku jsem byl v New Yorku. Shodou okolností jsem se ocitl na Union Square, kde právě probíhalo setkání studentů, kteří protestovali proti vysokým cenám školného. K těmto studentům se přidaly další skupinky lidí, kteří již měli známé transparenty ohledně všech problémů, které řeší Occupy Wall Street. První věc, ze které jsem byl pozitivně zaskočen, byla energie a nadšení pro protest. Chvilku jsem si říkal, že jsem v Česku nikdy nic podobného nezažil (jsem ročník 1985) a že je to škoda, cítil jsme to naprosté odhodlání a spojení. Po asi hodině skandováni (opravu velmi energického), začal dav pomalu pochodovat do přilehlé ulice, odkud se pokračovalo dále. Asi o křižovatku dál začala newyorská policie přemisťovat bílé plastové ploty z přilehlé stavby a snažila se jimi uzavřít ulici tak, aby dav nemohl jít dál. V tu chvíli skupinka asi 30 -- 40 lidí z demonstrujících začala protestovat více, aby mohla projít. Nato je policie začala mlátit obušky a některé zatkla. Osobně jsem viděl jedno zatýkání. Další se rychle rozutekli. To už ale mnoho dalších policistů s auty a skútry rozehnalo dav na druhém konci ulice. Poté se většina vrátila na Union Square, odkud se v klidu vydali na Broadway a poté až dolů k Foley Square, kde již byla další protestní akce. Netroufnu si odhadnout počet lidí, ale náměstí bylo plné. Kdysi jsem někde četl článek, že protestují hlavně lidé typu "hippies", feťáci a bezdomovci. Je to absolutní nesmysl -- ovšem, že ti tam jsou také -- ti jsou ostatně všude. Protestovali tam ale hlavně běžní lidé, které uvidíte na ulici, v obchodech atd.

Během doby, co jsem byl na Union Square, se před burzou na Wall Street odehrál boj policie a několika desítek protestujících -- tzv. radikálnějších. Tam tekla krev; policie se s nimi vůbec "nepárala"...

0
Vytisknout
10747

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2011