Větrání peleše kmotrovské

26. 11. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 3 minuty

Před lety jsem dlouze hovořil s jednou členkou Strany zelených o pražské radnici. Jako dlouholetá ekologická aktivistka měla zkušenosti s činností tamního zastupitelstva a jeho rady ze začátku minulého desetiletí. Bylo jí tenkrát při rozmluvě se mnou asi třicet, takže starší zkušenosti, natož pak vzpomínky na předlistopadový režim, moc neměla. Dokazovala mi, že členové všech politických stran, účastnící se práce rady zastupitelstva a jejích orgánů, často i kontrolních, mají máslo na hlavě -- celé to je jen politikaření a klientelistické, ba korupční jednání. Motivují je především, a někdy i výlučně, osobní finanční zájmy, dokazovala mi.

Říkal jsem jí, že na radnicích to tak možná je, byť ne vždy nebo všude, ale že není jedno, kdo sedí ve Sněmovně, Senátu a ve vládě, protože se strany odlišují svými programy a zásadami, které se zvolení do veřejných funkcí někdy zčásti i pokoušejí plnit. Přesvědčil jsem ji jen trochu. Shodli jsme se ale na tom, v kterých stranách je šibalů, jak se tehdy říkalo, či podle dnešního slovníku kmotrů, na pražské úrovni více.

Doba šesti let, jež uplynula od oné rozmluvy, jakoby dávala za pravdu mé zelené kamarádce. Dnes ještě více lidí než před lety, zejména mladých, nepovažuje "politiku" za prosazování veřejných zájmů, nýbrž za mocensko-stranické přetahování se a za svinstvo. Půjde ještě vůbec někdo k volbám? Nechají se příště zase voliči napálit novou "Stranou boje proti korupci" či nějakými "Slušnými občany"?

Současné přeskupení v radě zastupitelstva hlavního města Prahy je cenné hlavně v tom, že se o pražské "peleši kmotrovské" začalo mluvit veřejně a trochu i do detailů. Nikdy zatím nebyla taková šance nahlédnout do střev pražské ODS a soc. demokracie, nikdy se na veřejnosti neukázaly detaily činnosti soc. demokratů na velké radnici, ale i v některých městských částech. Ti se tam přece léta před onou rozmluvou s mojí zelenou kamarádkou s pražskými politiky kmotrovsky pelešili.

S překvapením jsem třeba zjistil, že delegáti jedné obvodní konference ČSSD jedné pražské městské části ve velké většině netuší, že v jejich čele stojí kmotr, a že z druhé strany onen kmotr se na konferenci neodvažuje prosazovat své zájmy, aby se neodhalil. To je nadějné.

Očistnou sprchu v Praze nyní spustila méně demokratická část pražské ODS. Prohrála ale svůj pokus pučem vyhodit neposlušného primátora Bohuslava Svobodu. Bude ta sprcha pro demokratizaci poměrů na radnici dostatečná? Kmotři dvou tradičních stran nejsou zdaleka poraženi, neví se také, co je možno čekat od nových lidí z TOP 09.

A také Petr Hulinský, jehož počínání připadá nejen senátoru Jiřímu Dienstbierovi jako kořen zla v pražské soc. dem., není z ČSSD zatím vyloučen či vypuzen, jak antimafiánská skupina soc. dem. požaduje. Jeho odchod, a i odchod Karla Březiny z veřejných funkcí, i když ho soud prvního stupně v pátek "očistil"ve věci banálního porušení zákona, může znamenat oslabení pražské peleše. Může také povzbudit podobné zápasy, které se i v rámci ČSSD odehrávají či budou odehrávat v krajích.

Už tenkrát jsem své zelené kamarádce říkal, že soc. dem. za takovou očistu stojí.

0
Vytisknout
13972

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2011