Bohdan Pomahač a slavná minulost Střední Evropy

28. 11. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

V neděli dopoledne přiletěl do Prahy z Bostonu absolvent olomoucké lékařské fakulty Bohdan Pomahač, který letos provedl teprve třetí celkovou transplantaci obličeje na světě (první dvě byly provedeny o něco dříve ve Španělsku a Francii). Zpráva o jeho úspěších obletěla světová média (např. Herald Sun, Washington Post, Al Jazeera). Z krátkého rozhovoru s ním uveřejněného na Novinkách.cz mne zaujala slova o tom, že bylo zapotřebí začít přemýšlet "mimo klasické rámce", aby dosáhl toho, čeho dosáhl.

To je právě to zásadní. Chceme-li, aby na světě bylo možné něco opravdu nového, co dosud postrádáme a co by mohlo aspoň částečně pomoci s dosud nepřekonatelnými problémy (např. ztráta obličeje v důsledku zranění), musíme přijít s něčím novým, posunout se mimo klasické rámce. Takovým posunutím mimo klasické rámce je celá vědeckotechnická revoluce, která výrazně překročila meze středověkého hospodaření a života vůbec.

Vymyslet něco nového však není snadné a vyžaduje to pevnou vůli, vytrvalost, nadání a statečnost. Slyšel jsem už kdysi rozhovor s Bohdanem Pomahačem v rádiu a jeho životní příběh na mne udělal velký dojem. Není to v žádném případě příběh nějaké protekce nebo pouhého štěstí, jak jsme zvyklí zde v ČR. Protože nechci zpaměti opakovat fakta z rozhovoru v rádiu, obracím se na anglickou Wikipedii (české Wikipedii nevěřím), kde již existuje heslo o Bohdanu Pomahačovi, a pokusím se vypíchnout to, co se mi na jeho životě zdá podstatné.

Pomahač odešel do USA hned po dostudování v Olomouci v roce 1996. Podařilo se mu najít práci na Brigham and Women's Hospital, kde se věnoval výzkumu a pracoval až 20 hodin denně. Od roku 2004 byl stále více zaujat transplantacemi obličeje, i když se tomu nikdy předtím profesionálně nevěnoval. Možná by ani neměl odvahu jít "mimo klasický rámec", kdyby nebyl v tom oboru jaksi "zvenku". Velkou motivací pro něj bylo setkání s Isabellou Diniore, jež podstoupila první částečnou transplantaci obličeje v dějinách. 9. dubna 2009 Pomahač provedl teprve druhou parciální transplantaci obličeje v USA a po tomto úspěchu obdržel od Ministerstva obrany USA 3,4 milionů USD na pokračování v dalších transplantacích. 22. bbřezna letošního roku pak Pomahač provedl třetí celkovou transplantaci obličeje v lidských dějinách. V řadě už čekají další dva pacienti na tento unikátní zákrok.

Anglická Wikipedie ještě poznamenává, že Pomahač je shodou okolností i součástí širšího historické linky mezi Olomoucí a Bostonem. V olomoucké fakultní nemocnici totiž v roce 1905 byla provedena první úspěšná transplantace lidského orgánu na světě -- a provedl ji lékaž Eduard Konrad Zirm. V nemocnici, kde nyní Pomahač pracuje, došlo k druhé úspěšné transplantaci lidského orgánu v dějinách, ale to až v roce 1954. Kde jsou ty doby, kdy Střední Evropa (Rakousko-Uhersko a Německo) měla tak velký náskok před USA?

0
Vytisknout
9792

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2011