Petiční výbor skotského parlamentu vyjádřil podporu českým a středoevropským studiím v Glasgow

29. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý 29. listopadu se petiční výbor skotského parlamentu znovu zabýval peticí více než 3300 osob, požadujících zavedení cíleného financování pro středoevropská kulturní a jazyková studia (včetně studií českých) na University of Glasgow, které manažerské vedení univerzity ruší. Poslanci - členové petičního výboru zdůrazňovali podstatný strategický význam glasgowského centra "Slavonic Studies" pro studium střední a východní Evropy. Poukazovali na to, že je nesmírně důležité šířit informace nejen o ekonomických indikátorech, ale i o kulturním diskursu daných zemí - a je nutno vyučovat i jejich jazyky.

Petiční výbor skotského parlamentu zamýšlí mj. požádat skotského ministra školství, aby svědčil při zasedání výboru v této věci a k výslechu si pozve i rektora University of Glasgow.

Poslanci si byli dobře vědomi, že skotský ministr školství v této věci dostává podstatné množství podpůrných dopisů od členů veřejnosti, včetně od čtenářů Britských listů.

Vaše podpora centru středoevropských studií v Glasgow má tedy velmi pozitivní dopady. Kdo ještě nenapsal a byl by ochoten tuto kauzu podpořit, informace jak to udělat jsou ZDE

Prosíme, napište, pomůžete zachránit vysokoškolský institut, který je velkým přínosem pro mezinárodní styky mezi střední Evropou a světem.

Videozáznam úterního slyšení ve skotském parlamentě týkajícího se petice požadující cílené financování českých, polských a ruských studií v Glasgow je ZDE (od 1 hodiny 12. minuty)

0
Vytisknout
5507

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2011