Světové ústřední banky přijaly opatření na obranu před novou krizí

30. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Několik ústředních bank z celého světa oznámilo, že přijaly nouzová opatření na podporu likvidity v globální ekonomice. Cílem je zabránit tomu, aby finanční systém přestal fungovat.

Bankéři se zjevně obávají, že pokles trhů v eurozóně může vést k nové vážné hospodářské krizi v důsledku toho, že si banky navzájem přestanou půjčovat peníze. Proto oznámili "koordinovaný zásah centrálních bank proti tlakům na globálních finančních trzích".

Anglická banka, americká Federální rezervní banka, Japonská banka, Evropská ústřední banka, Kanadská banka a Švýcarská národní banka přijaly koordinovaně toto opatření. Index londýnské burzy FTSE stoupl rázem o 100 bodů.

Ústřední banky uvedly, že sníží cenu nouzových dolarových půjček bankám bez rezerv o polovinu procentního bodu a budou tuto praxi provozovat až do února 2013. Vytvoří také "dočasná opatření na zajištění vzájemné likvidity" mezi nejrůznějšími centrálními bankami.

Ústřední bankéři se obávají, že jestliže banky znovu omezí kredit, zasáhne to spotřebitele i podniky a vytvoří to hrozbu nové hospodářské krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5561

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2011