EGYPT:

Muslimské bratrstvo vítězí v parlamentních volbách

1. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

V prvním egyptském parlamentě po Mubarakovi budou zřejmě mít největší vliv političtí islamisté. Zaznamenali totiž v prvním kole egyptských parlamentních voleb drtivé vítězství.

Z Káhiry, z Alexandrie a ze sedmi dalších regionů začínají přicházet první volební výsledky. Strana svobody a spravedlnosti Muslimského bratrstva bude zřejmě vítězem volem. Někteří analytikové odhadují, že získá v novém parlamentě až 40 procent křesel. Al-Nour, konzervativnější salafistická strana, se zřejmě umístí na druhém místě.

Navzdory určitým individuálním triufům nezaznamenaly egyptské liberální a levicové síly podstatnější vítězství, i když Egyptský blok, většinou světská aliance, v jejímž čele stojí miliardář a vlastník telekomu Naguib Sawiris, bude povzbuzen tím, že v určitých čtvrtích v hlavním městě získal podstatnou volební podporu.

Oficiální výsledky prvního kola voleb budou oznámeny až ve čtvrtek a v pondělí se budou konat v řadě okrsků doplňovací volby tam, kde byly výsledky nerozhodné. V rámci složitého volebního systému se v Egyptě hlasuje během tří regionálních etap. Konečné výsledky hlasování pro dolní komoru parlamentu budou zveřejněny 13. ledna a pro horní komoru parlamentu 14. března.

Někteří Egypťané vyjadřují na sociálních sítích znepokojení, že parlamentu budou dominovat islamistické strany. Avšak odborníci na politický islám, jako Khalil al-Anani, výzkumník na britské univerzitě v Durhamu, argumentují, že islámci jsou nejednotní a že obava z nich je důsledkem protiislámské propagandy režimu Hosniho Mubaraka, který hrozbou islámu ospravedlňoval svůj politický útlak.

"Toto je volební výsledek, jaký by vznikl, kdyby se konaly skutečně demokratické volby kdykoliv od poslední revoluce r. 1952," řekl Anani. "Hovoříme o velmi silném a dobře organizovaném sociálním hnutí, které pracuje s občany v ulicích už dlouhá desetiletí. Usiluje o to opravdu řešit problémy lidí a nikoliv jen prosazovat vlastní ideologii."

"Je to přelomový okamžik v moderní egyptské historii, protože se stalo poprvé, že budou mít islamistické strany rozhodující pravomoci v aréně oficiální politiky, což je vzorec, který se opakuje i v Tunisku, v Maroku a možná i v Jemenu," dodal. "Islámci přecházejí z opozice do vlády, a i když je to pro ně příležitost, zároveň je to pro ně obrovská výzva, do jaké míry se jim podaří zhostit se úspěšně nové politické odpovědnosti. V Egyptě bude muset například Muslimské bratrstvo velmi obtížně udržet svou důvěryhodnost ve vojenské radě a zároveň i u vlastních stoupenců. Dosud nevíme, jaký bude vnitřní dopad tohoto dilematu."

Vojenská rada si poblahopřála za úspěšný průběh voleb. Avšak krátce poté, co se v úterý uzavřely volební místnosti, došlo v centru Káhiry k novým potyčkám mezi stoupenci vojenské junty a demonstranty tábořícími na náměstí Tahrir. Podle ministerstva zdravotnictví bylo zraněno více než 100 osob a deset z nich je v kritickém stavu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8387

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011