Německo-francouzské duo požaduje neoliberální unii se silným centrem:

Sarkozy varoval před rozpadem EU

9. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na výroční konferenci středopravicové Evropské lidové strany v Marseille varoval, že Evropa nikdy nečelila většímu riziku dezintegrace než dnes. Německá kancléřka Merkelová prohlásila, že potrvá léta, než bude krize překonána, ale "potřebujeme víc Evropy".

Lídři EU se připravovali na klíčový summit EU v Bruselu, kde se pokusí dosáhnout dohody o tom, co dál s dluhovou krizí v eurozóně.

Hlavním tématem projednávaným na bruselském summitu zahájeném ve čtvrtek odpoledne je vynucování rozpočtové disciplíny automaticky uplatňovanými tresty pro ty státy eurozóny, které příliš utrácejí.

Německo a Francie prosazují nové smlouvy o EU a chtějí, aby striktnější fiskální pravidla byla zakotvena na této úrovni.

Tón Sarkozyho a Merkelové naznačuje, že nejsou tak docela optimističtí pokud jde o dosažení dohody mezi všemi 27 členy EU; pokud by tato jednání selhala, řekl Sarkozy, vznikne smlouva mezi stávajícími 17 členy eurozóny. Soudržnost podle něj není vše, nicméně v politickém životě se počítá.

Německá kancléřka prohlásila, že je čas odložit národní ega a národní zájmy. To zní důležitě, nicméně menší státy si v posledních dnech stěžovaly, že Německo a Francie protlačují vlastní egoistickou agendu a zbývá jen velmi malý prostor pro diskusi.

Podle Sarkozyho na záchranu eura zbývá pouze několik týdnů a čas pracuje proti němu.

V době kdy oba lídři hovořili Evropská centrální banka (ECB) snížila úrokovou míru na historické minimum, tj. 1%. Její šéf Mario Draghi vyzval vlády, aby omezily vypůjčování a reformovaly své ekonomiky. O nové finanční podpoře pro vlády v potížích se však nezmínil, naopak se odvolal na stávající smlouvy, které takovou praxi zakazují.

Merkelová a Sarkozy ve společném dopise předsedovi Rady EU Hermanovi vam Rompuyovi požadují novou smlouvu v březnu příštího roku.

Předkládaný návrh spočívá v následujících bodech:

  • Evropská komise získá pravomoc uvalit sankce na státy, které by měly nadměrné rozpočtové deficity
  • všech 17 členských zemí eurozóny upraví národní legislativu tak, aby vyžadovala vyrovnané rozpočty
  • země eurozóny budou mít společné zdanění korporací a finančních transakcí
  • každá případná další sanace financí už nebude zahrnovat ztráty soukromých investorů, jako se to stalo v případě Řecka

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9422

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2011