S eurem bychom na tom byli lépe

10. 1. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nikdy jsem nechápal odpor lidí ke společné evropské měně. U lidí jako V. Klaus a jemu podobní na tom není nic divného, protože to jsou exoti, kteří zastávají téměř ve všem trucující názory, namířené proti výsledkům odborných diskusí. V poslední době se však zdálo, že "kvůli euru" krachuje Řecko a vlastně celá eurozóna se zmítá v potížích a že bude třeba vrátit se snad k národním měnám. Podle časopisu Die Welt (v češtině o tom informují Novinky.cz) však podle výsledků šetření poradenské firmy McKinsey na společné měně vydělaly všechny země eurozóny, včetně Řecka. Můžeme si jenom rvát vlasy, že už dávno se u nás neplatí eurem, bylo bychom na tom lépe.

Nejvíce na zavedení eura prý vydělalo Rakousko (22 miliard eur, 7,8% jejich HDP), Finsko (12 miliard eur, 6,7% jejich HDP) a Německo (165 miliard eur, 6,4% jejich HDP). Řecko vydělalo 0,17 miliard eur (0,1% jejich HDP). Problém současné krize v Evropě tedy rozhodně není společná měna, nýbrž chybné poskytování úvěrů těm, kdo je od začátku nikdy nemohli splatit (stejný princip byl uplatněn i v americké hypotéční krizi).

To je ten hlavní problém -- jeho řešením by mohla být devalvace měny, kdyby Řecko mělo ještě drachmu. Ale devalvace měny není de facto nic jiného než škrtnutí dluhu, což Řecko a spolu i další státy stejně bude muset dříve či později udělat.

Na proklínaném euru vydělává celá eurozóna, nejvíce Rakousko ZDE

0
Vytisknout
10828

Diskuse

Obsah vydání | 10. 1. 2012