Nad jednou poznámkou Golo Manna

17. 1. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Golo Mann ve svých Dějinách Německa 1919-1945 v jedné z reflexivních pasáží poznamenává, že nástup Hitlera k moci vlastně vůbec nebyl nutný. Argumentuje například, že řada ekonomických opatření směřujících ke zvýšení zaměstnanosti, jež zavedla NSDAP, vůbec nebyla "nacistických" - a proto je docela dobře mohly aplikovat už úřady Výmarské republiky. Leč nestalo se tak. Její představitelé žijící v zajetí zavedených ideologií své doby prostě věděli, že se nedá nic dělat, že lidé další zbídačování (následující po kruté poválečné bídě) musejí vydržet, a basta. Kupodivu to lidé nevydrželi - a naopak přivedli k moci démonickou postavu, která, než se vrhla do války, se stala populární tím, že do Německa vrátila zaměstnanost a relativní prosperitu...

Svět se od té doby bohužel příliš nezměnil. I dnes je plný těch, kdo ani v krizových okamžicích na úrovni epochální civilizační krize nedokáží překonat instinktivní nedůvěru k sociálním experimentům jakéhokoliv druhu, protože sami sebe vlastně ani na vteřinu nedokážou odmyslet od establishmentu a od zavedených způsobů, které používá. A pokud se tedy něco nedá udělat těmito zavedenými způsoby, tak to prostě vůbec nejde, a basta.

Sociální experimenty lze přirovnat k biologické mutaci. Samozřejmě, že absolutní většina mutací je nevhodných a neadaptivních, nejsou žádným přínosem pro genetiku daného druhu. Nicméně nebýt této pracné mutační metody pokusu a omylu, nebyl by tu ani člověk se svým srdcem a mozkem, protože bychom se nikdy nedostali za primitivní eukaryontní organismy.

Kde jsme s rozumem v koncích - a to je dnes, během recidivy největší krize od 30. let a na konci klasického průmyslového věku, stejně tak mainstreamová pravice jako levice - je třeba postupovat dál alespoň jako evoluce: Prostě to zkoušet. Také sociální "mutace" musejí procházet mimořádně náročným testem své vhodnosti, o tom není sporu - stejně jako o tom, že velká většina jich bude shledána nefunkčními.

Ovšem zakázat v bezvýchodné situaci sociální experimenty znamená zachovat se stejně "geniálně" jako elita Výmarské republiky - tedy koneckonců zvolit jistý zánik a smrt...

0
Vytisknout
10067

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2012