K petici za nové volby 12. 1. 2012

17. 1. 2012 / Ivan David

čas čtení 6 minut

Předneseno v Poslanecké sněmovně dne 12.1. 2012. Česká televize ani český denní tisk s výjimkou Haló novin o vystoupení neinformovaly, ač reportéři byli přítomni. Proč ne?

Vážená paní předsedkyně, Vážení přítomní,

před přerušením tohoto projednávání petice za nové volby jsem se nedostal ke slovu, pouze jsem stačil poznamenat, že mi nepřítomnost ministrů nevadí.

Ministři této vlády jsou zvlášť otrlí, jinak by v této vládě nemohli být, takže je jakákoliv naše argumentace je nemůže o čemkoli přesvědčit.

Více než dvanáct tisíc podpisů pod peticí a ještě zřetelněji průzkumy veřejného mínění vyjadřují obraz této vlády v očích veřejnosti.

Kritizovat ministry nemá praktický smysl, protože oni svoji práci dělají dobře. Oni se nachali najmout těmi, kdo dnes vlastní tuto zemi, aby zorganizovali rychlou dražbu všeho, co má ještě nějakou cenu, aby zajistili neomezené zisky také z dříve veřejných služeb, aby zprivatizovali veřejné fondy. Opravdu to dělají dobře. Rychleji to nejde.

Pokud naprostá většina občanů věří, že vláda usiluje o jejich dobro, jenom se jí to nedaří, protože jí to opozice kazí, tak náprava není možná.

Bohužel samotný pád této vlády nic nevyřeší. Strany praktikující neoliberální politiku mají stále zásobu talentů do nových vlád.

Ani samotné vítězství opozice nebude to stačit na pozitivní obrat. Vítězná strana by musela opustit neoliberální principy deregulace, odstranění kontroly a tím i znemožnění nápravy. Jestliže by vítězná dnes opoziční strana zůstala u pouhého mírnění nejkřiklavějších zvěrstev spáchaných na společnosti, pak se nic podstatného nezmění.

Nestačí mít nové ministry a novou vládu, potřebujeme novou politiku.

A ono ani není třeba nic překvapivého vymýšlet. Chce to důsledně demokratické řízení společnosti. To není slučitelné s deregulací.

Současné neoliberální vlády udělaly z demokracie jen formální proceduru, a to jen na dobu, pokud propagandou zblblí občané budou neoliberalismus podporovat. Protože si neoliberálové budou chtíl vládu za každou cenu ponechat, nastolí krok za krokem diktaturu tak, jak to dělá Orbán v Maďarsku.

Pokud mám kritizovat současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera, musím na úvod říci, že na rozdíl od jeho předchůdce zdravotnictví rozumí. Zní to jako pochvala, ale jde hlavně o to, že když ministr Heger podporuje další komercionalizaci, která snižuje dostupnost zdravotních služeb, tak samozřejmě ví, jaké do bude mít důsledky. Není to omyl nebo chyba, je to zločin.

Když například chce takzvaně "umožnit připlatit si za operaci špičkovým operatérem" a tvrdí, že to pro ostatní nemocné nebude mít žádné důsledky, zcela jistě vědomě říká nepravdu. Špičkový operatér se bude zabývat banální operací milionáře, zatímco riziková operace bude svěřena méně zkušenému.

Když rozhodl, že se má snížit počet lékařů v nemocnicích a jejich práci mají převzít zdravotní sestry, určitě nevěří tomu, že zdravotní sestry jsou stejně kvalifikované. Nejde o to, že v některých oborech by to částečně bylo možné. Hlavní ale je, že pro budoucí privátní vlastníky klesnou náklady a stoupnou zisky.

Naproti tomu snížení nákladů na léky by bylo možné, ale nějakou zvláštní náhodou se nedaří a nedaří.

Stát podle "reformních" záměrů nezíská kompetence, vše zůstane na libovůli zdravotních pojišťoven zjevně připravovaných k privatizaci.

Přístup k péči má být stále více regulován platbami. Kdo je nebude schopen zaplatit, bude mít mnohem horší péči. Když nezaplatí pár stokorun, udělají z něj exekutoři bezdomovce.

Ministr Heger samozřejmě ví, že praktičtí lékaři nebudou ochotně posílat pacienty ke specialistům, protože by přišli o peníze. Péče specialisty tak bude jen pro zámožné.

Ministr Heger také hodlá šetřit na léčebnách dlouhodobě nemocných a údajně "očekává přelití pacientů do domácností". Jako odborník musí vědět, že to nebude fungovat, protože lidé v LDN až na výjimky nejsou schopni vystačit s občasnými návštěvami pečovatelek a sester soukromých agentur. Ušetří se za léčebny pro dlouhodobě nemocné a soukromé agentury budou mít kšeft.

Zrušení deseti tisíc lůžek podle plánů pojišťoven, které nejsou nikomu zodpovědné, navýší zisky pojišťoven, až budou zprivatizovány.

Nemocnice nemají spolupracovat, mají si konkurovat.

V univerzitních nemocnicích mají prý ředitele jmenovat správní rady a tím se prý odpolitizují. A správní rady bude jmenovat kdo a podle čeho a zodpovídat se budou komu? Mají tam zasedat a rozhodovat zástupci státu a krajů- no to bude skutečně odpolitizováno...

Převedení nemocnic Na Bulovce a Thomayerovy nemocnice na hlavní město je zřejmě také odpolitizování. Povšimněme si jak hlavní město zachází se svými podniky! Mají politické vedení a jsou tunelovány. Věříme tvrzení ministra? Jsme hlupáci?

Tak bych mohl jmenovat dále. Ministr Heger je dobrý ministr. Ovšem pro soukromé firmy- a proti občanům.

Tato vláda škodí, ale záměna Leoše Hegera za Tomáše Julínka, Borise Šťastného, Milana Cabrnocha, Miroslava Ouzkého nebo někoho jiného, to by nebylo řešením.

Nesmí jít o změnu figur, ale o změnu politiky ve prospěch občanů a ne akciových společností.

Pokud by se reformy po volbách měly odehrávat v kulisách neoliberalismu, rozklad společnosti to neodvrátí, ale jenom pozdrží. Byla by to jenom další promarněná šance.

0
Vytisknout
10457

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2012