Kanada zrušila bezplatnou právní pomoc romským uprchlíkům

20. 1. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 5 minut

Právník, který se specializuje na pomoc uprchlíkům do Kanady sdělil, že organizace Legal Aid Ontario přestala finančně podporovat romské uprchlíky žádající o azyl. Pan Russell Kaplan reprezentoval v minulých letech stovky romských uprchlíků, kteří dostali souhlas k právní pomoci, takže mohli najmout právníky, kteří by jejich záležitosti hájili u Úřadu pro přistěhovalectví a uprchlíky. V poslední době takový souhlas dostává jeden uprchlík ze sedmi. 

Omezení podpory se týká romských uprchlíků z Polska, kteří žijí většinou v Torontu. Pan Russell Kaplan předložil Úřadu pro přistěhovalectví a uprchlíky (ÚPU) dlouhý seznam argumentů ve prospěch svých klientů. V případě, že by je ÚPU nepřijal, požadoval, aby organizace Legal Aid Ontario (LAO) jejich případné odmítnutí zdůvodnila. Místo toho dostal jednostránková sdělení od regionální ředitelky LAO, jimiž odmítla poskytnout právní pomoc čtyřem romským rodinám. Místo vysvětlení napsala paní Nathalie Champagneová, že není dostatečně pravděpodobné, že by měly žádosti naději na úspěch. Právník považoval takovou odpověď za "urážlivou".

Bez právního zastoupení nemají klienti pana Kaplana naději na to, že by u ÚPU uspěli. Jsou analfabeti a neumějí anglicky. Bude-li jejich žádost o azyl odmítnuta, budou deportováni do Polska, kde jim hrozí násilí od neonacistů a systematická diskriminace při vzdělání a zdravotní péči. LAO dává žadatelům o azyl minimálně doklad, na jehož základě dostane zaplaceno právník, aby připravil písemné podklady k projednávání žádosti o azyl, aby se mohlo rozhodnout, zdali má žádost naději na úspěch - v tom případě může dostat finanční podporu.

V kladném případě dostává uprchlík úplný doklad, na jehož základě dostane právník zaplaceno za 16 hodin práce na přípravě žádosti o azyl a při reprezentování žadatele u ÚPU, kde zabírá projednávání půl dne. To všechno stojí v průměru tři tisíce dolarů.

Pan Peter Showler je dřívějším předsedou ÚPU a nyní učí na Ottawské univerzitě. Podle jeho zkušeností je základním předpokladem ke schválení finanční podpory poměr, kolika uchazečům se z daného státu azyl poskytuje. Je-li takový poměr velice nízký, je velká pravděpodobnost, že LAO nebude financovat případy z takového státu, pokud by nebylo výjimečně závažných důvodů.

Pan Kristian Justesen jako mluvčí LAO potvrdil, že poměrný úspěch žadatelů u ÚPU je sice rozhodujícím faktorem, bude-li další uchazeč o azyl u ÚPU finančně podporován, ale vyhodnocování jednotlivců a jejich osobních podmínek se liší od případu k případu.

Poskytování azylu romským uprchlíkům bylo v poslední době spornou záležitostí. V r. 2008 prudce vzrostl počet uprchlíků z České republiky a dosáhl maxima v r. 2009, což vedlo ministra pro přistěhovalctví Jasona Kenneyho k tomu, aby označil většinu Romů z České republiky za "podvodné uprchlíky".

Poté, co Kanada zastavila proud uprchlíků zavedením víz pro občany České republiky, došlo k přílivovým vlnám Romů z Maďarska. Tato země byla během posledních dvou let hlavním zdrojem žadatelů o azyl v Kanadě - v r. 2010 bylo 2 300 žadatelů a za prvních 9 měsíců v r. 2011 jich bylo 2 545. Většinou se jednalo o Romy. To opět vyvolalo žlučovité komentáře ministra Kenneyho na adresu maďarských žadatelů. Po nich zaujal ÚPU mnohem tvrdší stanovisko vůči Romům. Schválil v r. 2010 jen 2% žadatelů z České republiky - a 5% za prvních 9 měsíců r. 2011.

Ředitelka Romero House v Torontu, paní Mary Jo Leddyová, si postěžovala, že podíl přijatých žadatelů o azyl prudce klesl poté, co je ministr označil za podvodné a dodala, že situace Romů z Maďarska se neustále zhoršuje. Uvedla, že v té zemi roste síla neonacistických skupin a že tam mají neonacisti rozhodující podíl na politické rovnováze. V tomto světle se podle ní jeví nízké procento přijímaných uprchlíků jakožto národní ostuda: "Neříkám, že bychom měli přijímat všechny žadatele, ale při čtení maďarských novin je zřejmé, že nelze popřít vzestup neonacistických skupin".

Podle paní Leddyové vytváří LAO začarovaný kruh: tím, že odmítá poskytovat finanční podporu pro romské žadatele, snižuje podíl těch, kteří jsou přijímáni ÚPU. Nedává to možnost Úřadu pro uprchlíky, aby upravil rozhodnutí LAO.

Pan Kaplan dodal, že Romové trpí podobnou persekucí v Polsku. Většina jich prý jsou analfabeti proto, že jsou děti ve škole biti, zatímco učitelé a ředitelé škol dělají, že nevidí. Romské ženy se prý bojí vyjít do ulic ze strachu, aby nebyly napadeny. Zavilá protiromská graffiti často navrhují plynování Romů, jak to dělali Hitlerovi nacisti, kteří stejným způsobem vraždili židy.

Pod článkem s anglickým titulkem Legal aid being cut off to Roma, lawyer says v novinách The Ottawa Citizen, str. C1 a C7, 18. ledna 2012, je adresa kanadského autora Dona Butlera: dbutler@ottawacitizen.com.

0
Vytisknout
9885

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2012