Netanjahu o Íránu: Nemůžeme už dál čekat

6. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Izrael dlouho čekal na mezinárodní společenství, aby vyřešilo otázku Íránu, ale diplomacie a sankce sehnaly, uvedl izraelský premiér ve svém projevu ve Washingtonu.

Benjamin Netanjahu varoval před "novou Osvětimí" a kritizoval osoby, které zpochybňují názor, že Írán vyvíjí jaderné zbraně. Dodal, že "nikdo z nás si nemůže dovolit dál čekat".

V projevu před mocnou proizraelskou lobby AIPAC ve Washingtonu se Netanjahu jen pouhých několik hodin po setkání s Barackem Obamou vysmíval efektivnosti protiíránských sankcí. Obama od něho požadoval čas na diplomatické jednání, které by mělo vyvinout na Írán nátlak, aby otevřel svůj jaderný program inspekcím.

Během napjaté schůzky v Bílém domě reagoval izraelský premiér na Obamův požadavek, aby přestal s "nedisciplinovaným hovorem o válce" tím, že židovský stát má "právo na obranu".

V projevu před Americko-izraelským výborem pro veřejné záležitosti o několik hodin později zpochybnil Netanjahu premisu americké politiky, že totiž Írán dosud neučinil rozhodnutí začít vyvíjet jadernou zbraň.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11299

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2012