Důvěryhodná vláda musí přerušit všechny styky s Věcmi veřejnými

8. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dlouho jsem přemýšlel, jak okomentovat právě probíhající a ostře sledovaný soudní proces, který se vyklubal z poměrů ve Věcech veřejných a ukazuje jejich vnitřnosti. Na rozdíl od prezidenta Klause, který tuto stranu podporuje, kde může, a jehož hodnoty tato strana zjevně reprezentuje, jsem rád, že k soudnímu procesu nakonec došlo a že je veřejně sledovaný. Je to obrovský pokrok ve srovnání s případem současného senátora za KDU-ČSL Jiřího Čunka, který byl řešen za doby vesecké.

Zatím samozřejmě nemůžeme vědět, jak všechno dopadne, kdo je vinen a kdo je nevinen.

Je však jasné, že vláda, která se opírá o takovou stranu, jakou jsou Věci veřejné, nemá nejmenší právo vládnout.

K vládnutí totiž nestačí formální "nevinnost", kterou si může Bárta vysoudit, ale je zapotřebí i důvěryhodnost a věrnost veřejnému zájmu.

Lídři ostatních vládních stran, tedy premiér Nečas, ministr zahraničí Schwarzenberg a ministr financí Kalousek, fatálně selhali už před rokem, kdy celá ohavnost s Věcmi veřejnými vykydla na veřejnost jako kus mimořádně zapáchajícího lejna.

Nikdo nemůže operovat s myšlenkou veřejného zájmu a reforem pro dobro této země, pokud zároveň vládne s Věcmi veřejnými.

Můžeme dnes v přímém přenosu vidět, jací lidé tvoří Věci veřejné, jaké praktiky v této straně vládnou a jaké zájmy jsou tam ve hře.

Veřejný zájem je nad slunce jasnější: za každou cenu vyhodit Věci veřejné z vlády a skrze předčasné volby i z politické scény vůbec.

Jestliže v tom ODS a TOP09 váhají (a proč váhají? -- rozhodně ne kvůli veřejnému zájmu, který tak naopak porušují a zašlapávají v prach ve prospěch nedůvěryhodnosti a rozkladu politického systém), potom ohrožují samotný ústavní pořádek a zachování demokracie v České republice.

0
Vytisknout
9793

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2012