Je podstatou romantické lásky žena?

12. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Stále častěji trnu nad tím, co mladí "adepti žurnalistiky" dokážou vymyslet. Jedna taková adeptka si vzala jako téma pomyslnou soutěž mezi sv. Valentýnem, oslavou lásky, a MDŽ v tom, jak jsou tyto slavnostní dny mezi lidmi zpopularizovány a zkomercionalizovány.

Není zde ani stín úvahy o zcela rozdílné podstatě obou těchto oslav, ba dokonce tu splývá žena s představou romantické lásky, což je nedůstojné především vůči ženám, protože ty mají ve společnosti přece mnohem širší funkci než jenom partnerství.

Spojovat ženu s romantickou (milostnou) láskou je navíc naprosto mužské vnímání světa, pro většinu žen a gayů to bude přece zase muž, kdo je symbolem romantické lásky.

Tedy sv. Valentýn není o ženách, ani o mužích, ani o jejich právech a společenském postavení, nýbrž o romantické lásce.

Možná se mladá žurnalistka měla více rozepsat o této formě lásky a o tom, zda dnes ještě lidé vědí, co to vlastně je, když to často velmi uměle a nedůstojně "slaví" na sv. Valentýna.

Smysl a cit pro milostnou lásku není totiž něco automatického, v naší civilizaci jsou naopak dějiny pojímání a prožívání milostné lásky od dob středověké kurtoazie jedním z největších svědectví vlivu kultury na sebepojetí člověka.

A pokud jde o MDŽ, měla se mladá autorka dát pořádně do boje za práva žen, neboť se téměř jistě v české společnosti setká nebo již setkala jakožto žena s nějakou formou diskriminace.

Naprosté nepochopení pro význam MDŽ, který je svátkem emancipace žen z jejich zotročeného postavení, které ve většině zemí světa dodnes brutálně pokračuje, ukazuje autorka touto větou: "Dokonce i mladí lidé odpovídají, že MDŽ je pro ně důvodem obdarovat svou milou."

Tak děsivě prázdná, nepřemýšlivá a nevzdělaná žurnalistika se tu pěstuje mezi mladými žurnalisty a vystavuje na stránkách tzv. Stisku:

"Stisk je studentský on-line deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Brno. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový, proto může na titulní straně Blogu iDnes zveřejňovat až tři články denně. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, na nové adrese blogu iDnes existuje od února 2009. Plnou verzi časopisu Stisk najdete na ZDE

Mezinárodní den žen vyzývá Valentýn na souboj ZDE

0
Vytisknout
10197

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2012