Vládní reformy jsou šílené a asociální

13. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve svém rozhovoru pro Právo dne 12. března se ústavní soudkyně Eliška Wagnerová mimo jiné vyslovila velmi kriticky k současným vládním reformám. Na otázku týkající se reformních zákonů vlády Petra Nečase odpověděla:

Eufemisticky řečeno, jsou problematické. Pokud to mám říct otevřeně, tak jsou šílené, asociální, a já nechci žít ve státě, který se chová jako asociál. Tato republika byla v roce 1918 zakládána na humanismu, Masarykova idea říká, že stát žije myšlenkami, z nichž vznikl. A když se dneska podívám, jestli jsou tu aspoň zbytky humanismu? Máme tedy nárok na to, abychom přežívali dál? Sice přeháním, ale to jsou věci, které mě rozčilují, tyto reformy mnoho lidí uvádějí do opravdové bídy, vidíme to dnes a denně. V takto spravovaném státu žít prostě nechci.

Určitou naději do budoucna vidí Eliška Wagnerová v rozvoji občanské společnosti:

Probouzí se občanská společnost, a to je dobře. Demokracie není úplná, pokud v ní fungují jen instituce, politické strany, a lidé přitom jen nadávají v hospodách. Pokud je něco tíží, tak musí mít potřebu i mezi volbami dát se dohromady a vyjádřit svůj názor. A to se začíná dít. Neříkám, že je to samospasitelné, ale je to obohacení, dokompletování demokracie. Situace jistě není beznadějná.

Celý rozhovor je ZDE

0
Vytisknout
8873

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2012