Západ a Japonsko žalují Čínu kvůli exportu vzácných zemin

14. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

USA, Japonsko a EU podaly u Světové obchodní organizace stížnost na Čínu, která omezuje export vzácných zemin - nezbytných surovin pro elektronický průmysl. Jde o historicky první stížnost podanou u WTO společně USA, EU a Japonskem.

Americký prezident Obama při oznamování kauzy v Bílém domě Čínu obvinil, že porušuje dohodnutá obchodní pravidla. Zároveň dal najevo, že USA to považují za snahu blokovat rozvoj jejich elektronického průmyslu.

Peking na export vzácných zemin kriticky důležitých pro výrobu vyspělé elektroniky od hybridních vozů až po ploché obrazovky uvalil omezující kvóty.

Stěžující si státy tvrdí, že Čína, která produkuje více než 95% všech vzácných zemin, omezením exportu zvýšila ceny. Stížnost je prvním krokem k uvalení sankcí.

Vzácné zeminy zahrnují souhrn 17 méně obvykle se vyskytujících prvků: Skandium, yttrium a 15 lathanidů. Některé z nich jsou zhruba stejně hojné jako měď či zinek, ale jiné jen o něco hojnější než zlato nebo platina.

Podle Pekingu je stížnost nepodložená a exportní kvóty byly (v souladu s pravidly WTO) zavedeny proto, aby se předešlo environmentálním škodám způsobeným nadměrnou těžbou.

EU dováží z Číny každým rokem vzácné zeminy v hodnotě zhruba 350 milionů euro.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9692

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2012