S něčím si můžeme být naprosto jisti

25. 4. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

Troufám s jistotou předvídat to, že vláda v pátek důvěru potřebné většiny poslanců získá. Důvody pro vyjádření důvěry potřebné většiny poslanců nehledejme v důvěře jako takové. Důvod existuje jeden jediný. Udržet se u sněmovního žlabu.

Z počínání koalice předchozí je jisté, že daná slova, počínajíc slovem nynějšího premiéra a končíc slovy ministra financí, mají hodnotu nuly. Od příštího počínání budoucí koalice a slov jejich představitelů i členů, lze s jistotou očekávat totéž.

Další jistotou současného období je, že s premiérem Nečasem, s jeho vládou a s přílušnými poslanci hned tak něco nehne. Ani jednoznačné mínění osmdesáti procentní většiny voličů, ani pokojné statisícové demonstrace. Při naprosté absenci  jakékoli zodpovědenosti a svědomí, hodlají mínění naprosté většiny občanů, včetně pokojných masových demonstrací, nadále zcela ignorovat. Stejně tak hodlají ignorovat i rostoucí frustraci občanů z toho, že vyjádření jejich vůle pro vládu a její poslance zhola nic neznamená. V poklidu nechají situaci vyhrotit do krajnosti, do chaosu, do stávek a do demonstrací nepokojných, neorganizovaných, bouřlivých, devastujících a násilných. Ať to stojí, co to stojí.

Je zbytečné uvádět nespočet kotrmelců ve vyjádřeních pana premiéra. Jako příklad bohatě postačuje kotrmelec v podobě silných slov o předčasných volbách, či plkání o jakési neurčité bezpečné většině. Nebo kotrmelec počínající razantním požadavkem na vznik poslaneckého klubu a končící alibistickým uspokojením nad prapodivnou platformou Karoliny Peake.

Na slova o tom, jak náš rozhodný, zásadový a silný premiér, nehodlá vládnout s přeběhlíky, raději zapomeňme. Stejně jako na množství dalších razantně vyjadřovaných slov, které realita proměnila v pouhopouhé žvásty a bláboly.

S čím si nemusíme být až tolik jisti, nicméně lze si to představit.

Poslancům torza VV konečně dojde, že ztráta preferencí byla zaviněna paktováním se s naprosto asociální a prokazatelně pro korupční partou. Že ztráta preferencí byla zaviněna neslaným nemastným postojem k aféře "promopro" a k záležitosti Michálek -- Drobil. Že ztráta preferencí byla zaviněna tím, že místo okamžitého ukončení koaliční sešlosti po výše zmíněných malérech, nastalo období zarputilého setrvávání v provařené koalici. Vzdor urážkám od neméně provařených koaličních kamarádů. (O vrcholně podlém rozvratu strany VV iniciovaném koaličními soudruhy, raději nepřemýšlejme).

Poslancům torza VV konečně dojde, že obnovení preferencí může spočívat pouze v návratu k volebním slibům a k jejich plnění. Nebudou na to mít příliš mnoho času do příští vládní krize, která s jistotou opětovně přijde. Luděk Prokop.

0
Vytisknout
9160

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2012