Řecko míří k novým volbám

10. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Lídr řeckých socialistů (PASOK) Evangelos Venizelos má jako třetí v řadě poslední pokus sestavit funkční vládu, aby se tak země vyhnula novým volbám. Řečtí voliči o víkendu odmítli dohodu s EU o finanční pomoci a výsledkem je politická krize, včetně rizika vystoupení z eurozóny.

Poté co dvě strany s nejsilnějším mandátem, Nová demokracie a Syriza, v sestavování vlády neuspěly, má Venizelos minimální šanci uspět. Mezitím EU hrozí vyloučením Řecka z eurozóny a zadržuje část poslední splátky záchranného balíku, která měla být dnes poukázána na účet řecké vlády.

K novým volbám by mohlo dojít během tří nebo čtyř týdnů a v červnu Řecku mohou dojít peníze. Země je v situaci, kdy musí zavést další úsporná opatření, jinak peníze nedostane.

Na řecké politické scéně přitom zřejmě existuje pouze minimální prostor pro kompromis mezi stranami podporujícími program škrtů a novými protestními formacemi.

Ewald Nowotny z Evropské centrální banky prohlásil, že Řecku nelze pomoci, pokud si nepomůže samo - což je považováno za varování, že země může být vyhozena z eurozóny.

Většina Řeků odmítá smlouvu s EU a MMF o poskytnutí 130 miliardové pomoci uzavřenou v únoru, ale přeje si zůstat v eurozóně. Evropské vlády dnes sice poskytly 4,2 miliard euro na krátkodobé výdaje řecké vlády, ale další miliardu zadržely, patrně do června.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7541

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2012