"Vykořisťují" chudí českou společnost?

14. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Jsem velmi rád, že Britské listy otevřely téma o "romské problematice". Emaily, které vám přišly, dokazují, jak (nejen) politici dokáží ovlivnit veřejné mínění, že lidé, kteří do systému údajně nic nedávají a naopak berou a jsou  režimem podporováni v podobě sociálních dávek, jsou vnímáni jako přítěž celé společnosti a snad i důvod ekonomické krize -- a cesta k jejímu řešení skrz jejich napravení či odstranění (aby zbyli pouze ti, co vytvářejí "hodnoty"), napsal Jan Holý.

Jak je vidět z údajů Eurostatu, český stát nerozmazluje své občany, ČR dává na na sociální zabezpečení ve vztahu k HDP asi 18%, průměr EU je 26% !!!Český stát nedostatečně podporuje sociálně slabé a potřebné, důkazem toho může být například snižující se porodnost a rostoucí počet důchodců prodávajících Nový prostor... 

   Vláda neudělala žádnou analýzu o zneužívání sociálních dávek, snad kromě Nečasova výroku "že zná jednoho člověka, který půl roku pobírá dávky v nezaměstnanosti a pracuje jako OSVČ a půl roku pracuje jako zaměstnanec". Tento výrok je jen důkazem toho, jak se vláda snaží vnutit názor, že zneužívání  dávek je věc samozřejmá. Jediná analýza o zneužívání sociálních dávek, kterou znám, je ZDE.

   Myslím si, že myšlenkový zkrat o "nepřizpůsobivých" je důsledkem toho, jakým způsobem je vnímán člověk v naší společnosti, jak uvedla Tereza Stöckelová ve svém příspěvku na Ekologických dnech v Olomouci. Dnešní systém se snaží vnutit čistě účetní postoj ke společnosti. Každý má  otevřený účet vůči společnosti a kontrolujeme ho, jestli nedal příliš nebo jestli někdo nebere víc, než do něj sám vložil. Vše se vyčísluje v penězích, protože není "přirozenějšího" prostředku.  Samozřejmě je toto počítání přísně jednostranné, protože pokud bere chudý dávky, tak tuto společnost "vykořisťuje" - a pokud bere bohatý (využívající znalosti společnosti, infrastruktury či koupěschopnosti obyvatelstva), tak zvyšuje naší konkurenceschopnost a nic od něj nesmíme požadovat, i když díky tomu vydělává velké peníze, protože si to jistě zaslouží svými schopnostmi. Zato na tom kdo pobírá sociální dávky si smlsneme v podobě nucených prací. Podobné myšlenky evokují komunistická hesla -- s tím, že byl pouze zaměněn viník a oběť.

0
Vytisknout
13911

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2012