Francouzská vláda zavádí okamžité omezení příliš vysokých platů

31. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský prezident přislíbil, že nejvyšší platy státních zaměstnanců nesmějí být dvacetkrát vyšší než plat nejnižšího zaměstnance

Nová francouzská vláda oznámila zavedení okamžitého dramatického snížení ředitelských platů. Bude to zřejmě znamenat, že platy ředitelů státních podniků budou sníženy až o polovinu.

Účelem této akcie je snaha Francie jít v krizí postižené Evropě morálním příkladem. Nový předpis jde ruku v ruce s novou daní z příjmu ve výši 75 procent. Pětasedmdesáti procenty budou zdaněny všechny osobní příjmy nad 1 milion euro ročně. Nová daň je u francouzské veřejnosti nesmírně populární a Hollande ji prezentuje jako "vlastenecký" a "morální" čin. Socialisté odmítli kritiku, že snížení platů státních zaměstnanců bude znamenat, že do státního sektoru nebude chtít jít pracovat nikdo ze sektoru soukromého.

Premiér Jean-Marc Ayrault vysvětlil v rozhovoru, že snížení platů se bude týkat nejen nových ředitelských kontraktů, ale i všech dosavadních kontraktů vedoucích pracovníků, kteří už jsou ve funkci.

Francouzský stát vlastní 52 firem, i když jen 23 stoprocentně. Majetkem státu jsou francouzské železnice, francouzská pošta a různé přístavy a letiště. Jen firmy, kde stát má větší vlastnický podíl než 50 procent budou postiženy novými opatřeními. Stát bude zřejmě vyvíjet i nátlak na firmy jako Renault, Air France a France Telecom, v nichž má menšinový podíl, ale opatření v nich zřejmě neprosadí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10603

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012