BBC: Pozor, soukromé důchodové zabezpečení nemusí být spolehlivé

31. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Rozhlas BBC v těchto dnech řešil stížnost jedné posluchačky, která si před několika lety založila malé soukromé důchodové pojištění,. Platila ho asi rok a dohromady investovala do něho něco přes 1000 liber (cca 31 000 Kč). Pak ho z osobních důvodů přestala platit a domnívala se, že má investici zajištěnou jako vklad v bance. Když se nedávno na osud pojištění dotazovala, zjistila, že z 1000 liber jí nezbylo nic - pojišťovna stále vyššími správními poplatky pojištění zlikvidovala.

Pořad pak řešil několik dalších, obdobných případů. Ve vysílání následovala diskuse finančních odborníků, kteří varovali, že soukromé důchodové pojištění NELZE považovat za bezpečnou investici, jako když si uložíte své úspory do spořitelny. Investicí do soukromého důchodového pojištění hrajete hazardně na kapitálovém trhu a - jak známo a jak banky neustále upozorňují - vaše investice na kapitálovém trhu se mohou zhodnocovat i znehodnocovat.

Takovou investici, upozornili odborníci v britském rozhlase, je neustále nutno sledovat a pokud se investiční podmínky změní, je třeba okamžitě zasáhnout. Není možné očekávat, že by šlo léta mechanicky platit nějaký příspěvek a na konci by z toho vznikla spolehlivá penze.

0
Vytisknout
9575

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012