Draghi: Eurozóna je ve stavu dezintegrace

1. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi dal na půdě Evropského parlamentu veřejně najevo, že instituce jíž stojí v čele nemůže "vyplňovat vakuum" způsobené chybějící aktivitou členských zemí - a řekl že eurozóna se nachází ve stavu "dezintegrace".

Na pozadí rýsující se španělské žádosti o finanční pomoc šéf ECB konstatoval, že jeho banka je bezmocná a nedokáže dluhovou krizi zastavit. "Není to naše povinnost, není to náš mandát... zaplňovat vakuum po chybějícím jednání národních vlád na fiskální frontě," prohlásil Draghi.

Komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn vyzval k neprodlenému jednání, aby bylo zabráněno "dezintegraci eurozóny", protože ačkoliv se politici snaží, jejich postup je "nevyvážený a podle všeho neúčinný".

Italský premiér Mario Monti varoval před "ohromnými riziky finanční nákazy".

Podle Draghiho by se lídří eurozóny měli rozhodnout, zda zůstat u eurozóny v její současné podobě; kritizoval také stávající přístup k bankovní krizi jako nejhorší z možných. Politici a regulátoři opakovaně podceňovali rozsah problémů bankovního sektoru.

Data ukazují pokles důvěry investorů v eurozónu. Ze Španělska byla v prvním čtvrtletí stažena depozita v hodnotě téměř 100 miliard euro. Globální investoři v květnu mířili do "bezpečných vod". Průzkum mezi 57 investičními firmami z celého světa zjistil, že zhruba 7,1% portfolia tvořila hotovost, což je oproti dubnu vzestup o 1,5% a nejvyšší hodnota od roku 2010.

Madrid vyslal do USA ministra zahraničí Santamaríu, což na trzích vyvolalo naději, že Španělsko získá půjčku od Mezinárodního měnového fondu - ten však popřel, že by probíhala jednání o této možnosti.

Německá kancléřka odmítla plán na "bankovní unii" navrhovaný Evropskou komisí, pouze konstatovala, že by v přístupu k řešení krize "neměla existovat tabu".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11539

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2012