Zpomalení americké ekonomiky posílí evropské příznivce škrtů

2. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Jacob Funk Kirkegaard z Peterson Institute for International Economics ohledně probíhajícího zpomalení americké ekonomiky konstatuje: "Jsem si jist, že někteří němečtí ekonomové řeknou, že to prostě dokazuje nefunkčnost stimulačních programů".

Kierkegaard hovoří o teoreticích kteří jsou přesvědčeni, že evropské země potřebují snížit výdaje spíše než podpořit růst.

V širším smyslu podle něj evropští politici, kteří jsou příznivci prorůstových opatření, budou považovat pomalý růst zaměstnanosti v USA za výstražný signál, zčásti proto, že to může ohrozit naděje Baracka Obamy na znovuzvolení - a Mitt Romney by patrně prosazoval mnohem skromnější rozpočtové výdaje, podobně jako republikánský předseda rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Voliči ve Francii a Řecku v květnu hlasovali v neprospěch politiků prosazujících škrty a jejich nástupci se teď snaží stanovit vhodnou kombinaci opatření, která by země vyvedla z dluhové krize.

Nepříznivé zprávy z USA ale mohou mít dopady i jinde než v Evropě, protože americká poptávka je důležitá pro všechny. Slabý vzrůst zaměstnanosti ohlášený v pátek (jen 69 000 pracovních míst namísto očekávaných 165 000) ale znamená slabou domácí poptávku.

Další oslabování čínské měny představující ústup od politiky postupného posilování signalizuje, že se Číňané slabé americké poptávky obávají a snaží se dosáhnout zlevnění svého zboží, aby bylo konkurenceschopnější.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7423

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2012