Francouzské firmy požadují "šokovou" terapii ke zvýšení konkurenceschopnosti

9. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Přední ekonomové a zástupci francouzských firem varovali prezidenta Hollandeho před neutěšeným stavem ekonomiky. Naléhavě žádají "šokovou" reformu snižující pracovní náklady a zvyšující konkurenceschopnost na globálních trzích. Tlak na Hollandeho, který šel do voleb s klasickým levicovým programem, narůstá - nová výzva volá po snížení povinných příspěvků zaměstnavatele na sociální zabezpečení. V čele těchto iniciativ momentálně stojí Louis Gallois, bývalý ředitel leteckého a zbrojního konsorcia EADS.

Výzva se objevila v předvečer ekonomické konference svolané prezidentem. Té se mají zúčastnit ministři, vysoce postavení úředníci, odbory a obchodníci. Bude se na ní diskutovat o řadě ekonomických a sociálních otázek včetně mzdových nákladů, zaměstnanosti a penzí. Podle autorů apelu prezidentovi jsou mnohá odvětví ohrožena a bez "šokového" navýšení konkurenceschopnosti nebudou schopna na mezinárodním trhu obstát. Ke zvýšení konkurenceschopnosti se podle autorů dospěje snížením sociálních nákladů.

Podle šéfa státního energetického monopolu EDF není možno na mezinárodním trhu konkurovat, jestliže průměrné hodinové náklady na jednoho zaměstnance dosahují ve Francii 34 eur, zatímco v Německu je to jen 30 eur a ve Španělsku či Británii pouze 20 eur. Podniky podle Proglia za takových podmínek vykazují malou ziskovost a nedokážou inovovat, investovat a vytvářet pracovní příležitosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6689

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2012