O kapitalismu s láskou

14. 8. 2012

čas čtení 3 minuty

Rád bych vám připomněl můj případ, kdy chybou elektrárenské společnosti mi naúčtovali 150 tisíc a jen tím že makám od rána do večera, tak ještě nejsem v exekuci, píše Josef Hejnák. (Pozn. JČ: Šlo o případ, kdy odběratel elektrické energie sám upozornil dodavatele elektřiny na dlouholetou chybu v měření jeho spotřeby. Elektrárenská společnost se mu okamžitě pomstila zpětným vyúčtováním ve výši 150 000 Kč, kterýžto nedoplatek vznikl v důsledku její chyby.) Tohle by se třeba za socialismu nestalo. Stát nerezignoval na svoji zodpovědnost postarat se o občany. Takže kdyby za socialismu státní elektrárenská společnost udělala chybu, je jasný, že by ona jako stát nemohla chtít zaplatit po člověku 8 násobek jeho výplaty, protože by pak neměl na jídlo a přišel by za státem....

Ale v tomto neokonzervatizním kapitalismu, kde lidství není hodnota, jelikož se neprodává, tak energetické firmy a infrastrukturní firmy, které nikdy neměli být prodány (např. vodárny) dělají špinavou práci a dřou z lidí kůži, ať mají nebo ne... a statistika sebevražd, ke kterým tyto nelidsky se chovající firmy dotlačily lidi se nevede, stejně jako KSČ nevedla počet sebevražd, jenž provázely kolektivizaci (viz moje prababička).

Přitom člověk se od zvířat liší právě tím, že si lidé vzájemně pomáhají.

Jen zkuste zajít do ekonomicky svobodnější zemí než je naše, třeba do Ruska a nebo Číny a navrhnut jim, aby vám prodali jejich infrastrukturu. Vyženu vás. A pokud by se náhodou českému národu vedlo dobře, tak nám americké banky, jež vlastní naši infrastrukturu, zvednou ceny elektřiny a veškerý zisk si zase stáhnou do USA.

Hezky nás (USA, nadnárodní kapitál) kolonizovali, bez tanků a děl. Ale výsledek stejný.

A řešení? Stát se zase přihlásí k zodpovědnosti za občany.

Vyvlastníme nazpátek infrastrukturu státu.

Tím zlevní základní věci pro život jako elektřina. Když jsou tady třetinové platy, tak i elektřina/voda má stát třetinu toho, co v Německu.

Hodně progresivní zdanění.

Potravinová soběstačnost.

Dvojí měna v obchodech:

Kč = potraviny, základní lidské potřeby.

Euro = věci z dovozu, zbytné zboží.

Zákaz vyvádění kapitálu a podnikání firem se sídly v daňových rájích.

Selektivně zavést i cla. Čínskétenisky nemusí být tak levné, jak by se v okamžiku nákupu zdálo, když jejich koupí krachuje český výrobce.

Můžete mi navrhnout, že třeba opět CLA, můžou být krok zpět, ale jak říká moje babička, zlatá střední cesta, žádný cla blbě, moc cel taky blbě.

Reformovat volební systém, že když nevolím, tak křeslo v parlamentě bude prázdné a neže si můj hlas rozeberou ostatní strany.

...

0
Vytisknout
9925

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2012