Posezení U Suchánků, aneb Strefovat se netřeba

27. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Exministr John si včera ve sněmovně dovolil konstatovat, že metanolová aféra má příliš velké rozměry, než aby ji mohli způsobit "dva packalové", kteří byli zatím chyceni. Ministr Kalousek hned propadl černému hněvu a obvinil Johna, že na ministerstvu vnitra "s bídou trefil na toaletu". "To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan ministr Kalousek se s bídou trefí do toalety," opáčil John. A účelu bylo dosaženo: Namísto nepostižitelné lihové mafie teď média rozebírají klozetový spor politiků.

Jenže dokonce i Radek John může mít občas pravdu. Pokud je třeba zlikvidovat 30% skladových zásob alkoholu v celém státě, "dva packalové" to docela určitě nezavinili. Pančování ve velkém trvalo tak dlouho, že je nelze odbýt jedním zatčením, novými kolky ani dočasnou prohibicí. Je zjevné, že ti kdo s černým alkoholem obchodovali, museli mít sami politické krytí. A kde, o tom by nejspíše mohl něco vědět právě ministr financí Miroslav Kalousek.

Pozornost publika by se tedy měla upnout k lihové mafii a nikoliv k debatám o tom, kdo kam trefí nebo netrefí. Za prvé by pro budoucnost státu, jemuž se rapidně propadají příjmy, mělo být důležité potřít černé obchodníky v co největším možném rozsahu. Samozřejmě jen čistě teoreticky - za předpokladu, že by těm kdo stát řídí o vyšetření metanolové kauzy a o ten stát samotný skutečně šlo. Za druhé, trefovat se rozhodně není třeba, protože dalekosáhlé selhávání státu mimo jiné i v kauze metanol názorně ukazuje, že Česká republika je s prominutím už dávno v hajzlu. Kolem tohoto nesporného faktu se však ve Sněmovní ulici vedou pouze hospodské kecy, přičemž ty kultivovanější lze zaslechnout v restauraci U hrocha; konkurenční podnik se rozhodně nedoporučuje.

Možná, že by debaty našich politiků měl konečně soudcovat skutečný odborník na slovo vzatý, jenž by se v nich dokázal patřičně orientovat. Mnozí volají po prezidentce; nuže, proč ne - a proč by jí nakonec nemohla být kompetentní toaletářka? Přinejmenším je zvyklá brát za stejný politický úkon od všech stejně a nikomu nestraní - rozlišuje pouze malou a velkou stranu, víc ji nezajímá.

Jenže zkuste některou z těchto ctihodných dam přesvědčit, aby podobnou špinavou a nevděčnou práci vzala...

0
Vytisknout
17554

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2012