Pane ministře, v Entropě to bez medializace nejde!

3. 10. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 3 minuty

Ministr Jaromír Drábek v souvislosti se zadržením svého náměstka, podle serveru iDnes, kritizoval protikorupční policii mimo jiné takto: "Situace, kdy první náměstek ministra je z něčeho obviněn a ministr se to ani na žádost od policie nedozví dříve, než se to dozví veřejnost a média, je podle mě skandální," prohlásil prý Drábek.

Ano, situace provázející existenci této vlády jsou už nějakou dobu skandální.

Podle stejného zdroje ministra Drábka nepojí se zadrženým Vladimírem Šiškou jenom sympatie k volebnímu programu TOP 09, nýbrž i to, že v minulosti spolu také podnikali. Byli spoluvlastníky firmy iDTAX, v níž měl Šiška většinu 52 procent prostřednictvím společnosti Cone Advise. Drábek měl 24 procent, které později prodal Šiškově Cone Advise. Tu pak koupila strojírenská společnost Vítkovice, jejíž divize Vítkovice IT Solutions se za působení Šišky v resortu stala jedním ze subdodavatelů nového systému pro výplatu sociálních dávek. Bez výběrového řízení. Drábek totiž využil rámcovou smlouvu z dřívějška, kterou s firmou Fujitsu uzavřel ještě bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

Jsme v Česku, v zemi, kterou polistopadoví politici nedovedli mezi zavedené západní demokracie, nýbrž do jakési Entropy. V evropských vyspělých demokraciích by si totiž vládní politici nedovolili uplatňovat ústavní princip presumpce neviny jinak u členů společenské elity a jinak u zbytku společnosti. Ministrova slova proto nemá význam posuzovat optikou vyspělé demokratické společnosti.

Postupný návrat společenské atmosféry do předlistopadové doby, mimo jiné charakteristické ztrátou důvěry politiků u většiny občanů, si nejspíš začínají uvědomovat i někteří profesionálové Policie ČR, více či méně vystaveni ze strany nadřízených vymezování své činnosti . Zachování totalitních principů v systému práce orgánů činných v trestním řízení, totiž politikům umožňuje cestou jimi jmenovaných vedoucích státních zástupců a policejních ředitelů ovlivnit výsledek vyšetřování jakékoliv kauzy.

Nicméně, jednou z mála možností policistů jak nenechat odložit rozpracovaný případ k ledu, je jeho medializace. V případě místopředsedy TOP 09 a současně ministra Drábka (Protože o jeho pozici v konečném důsledku jde.) je masívní medializace případu základním předpokladem dotažení šetření celé věci. Drábek v roli ministra práce a sociálních věcí totiž prokázal mimořádnou psychickou odolnost a politickou podporu svých spolustraníků, v rámci předcházejících selhání jeho resortu. Kupříkladu chaos při vyplácení sociálních dávek Drábek z křesla ministra i vedení TOP 09 vnímali jen jako mediální fikci. I proto je postup policie na místě.

0
Vytisknout
12330

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012