České televizi: "Mlčení je také odpověď..."

4. 10. 2012 / Karol Hrádela

čas čtení 3 minuty
email České televizi ze dne 20. 7. 2012 a odpověď ČT ze dne 22. 7. 2012.

Diváckému centru České televize: Vážení, dne 17. dubna 2012 se uskutečnilo Žofínské fórum na téma "Církevní narovnání, krok k rozvoji územních celků?". Část Vámi pořízeného záznamu je k dispozici i na internetu. Na něm jsem písemně položil otázky zveřejněné i na mé stránce. Přestože jsem byl prvním přihlášeným, k odpovědi na mé dotazy nedošlo.

Z uvedeného důvodu jsem se hlásil do diskuse i zvednutím ruky tak, abych alespoň zjistil, zda dostanu odpověď jiným způsobem. Když mne začal sledovat celý sál, byl jsem před ukončením fóra vyvolán moderátorem a jím dotázán na emailovou adresu s tím, že na ni obdržím odpověď na své nezodpovězené otázky.

Adresu jsem předal a odpovědi či mlčení diskutujících na položené otázky na své stránce jsem zveřejnil. Na fóru vystoupili a dle mého názoru prostřednictvím moderátora slíbili zodpovědět dotazy Alena Hanáková, ministryně kultury České republiky, Dominik Duka, kardinál, arcibiskup pražský, Jiří Schwarz, Národní ekonomická rada vlády, Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví, Marek Benda, poslanec ODS, a místo původně ohlášeného Vítězslava Jandáka, poslance ČSSD, vystoupil senátor Jiří Dienstbier z ČSSD. Na otázky odpověděli Jiří Dienstbier (ČSSD) a Jiří Schwarz (Liberální institut, NERV), a jejich odpovědi jsou pod otázkami na mé webové stránce zveřejněné. Do dnešního dne ostatní diskutující svoji odpověď nezaslali.

Mlčení prosazovatelů církevních restitucí na otázky vysokoškolského učitele, kdy odpovědi by zřejmě vyvrátily jejich tvrzení, mne zaráží. Vyvolává řadu pochybností.

Vím, že jste ještě i tuto diskusi natáčeli a pravděpodobně máte k dispozici i záznam, kdy se arcibiskup Duka rozčiloval nad mými otázkami. Protože pro odpověď lhůta 3 měsíců je poměrně velmi dlouhá, rád bych postupoval dle zákona o veřejném přístupu k informacím zejména vůči paní ministryni. Proto se na Vás obracím s žádostí o sdělení, zda máte k dispozici jakýkoli záznam i ze závěrečné části diskuse a zda mi ho můžete zaslat.

Vážený pane Hrádelo,

děkujeme Vám za důvěru, se kterou se na nás obracíte. Ohlasy, osobní názory i náměty diváků vítáme a respektujeme, pro tvůrce pořadů představují cenný zdroj inspirace pro jejich práci. Váš příspěvek předáváme pracovníkům Redakce zpravodajství, k možnému využití.

Jménem Diváckého centra Vám přeji letní pohodu nejen u obrazovek České televize. (Zachovejte, prosím, historii e-mailu, pokud na něj budete reagovat.)

S přáním příjemného dne

Alexandr Macek
ČESKÁ TELEVIZE
Divácké centrum

Autor je advokát, kandidoval proti ministru Pospíšilovi (ODS) na děkana právnické fakulty v Plzni. Věnuje se už delší dobu odborně církevním restitucím.

0
Vytisknout
12151

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012