Schwarzenberg a korupce

19. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Česká levice má program a způsob myšlení, který nás táhne na Západ a do normálního vyspělého světa, zatímco česká pravice nás táhne někam na Východ do mafiánských států bývalého SSSR.

Myslím, že ikona Karla Schwarzenberga padla definitivně na dno. Na jaře v roce 2011 se jasně vyslovil v tom smyslu, že politika slouží ekonomickým zájmům politiků a že korupce je něco normálního. Mohlo se však přece jenom říci, že je to nějaký jeho "úlet".

Nyní se však ukázalo, že Schwarzenberg nemá vůli zajistit řádné prošetření korupce, když na ni upozorní jeden z úředníků jeho ministerstva.

Jakub Klouzal, který byl za svůj boj proti korupci odměněn Nadačním fondem proti korupci, se dostal díky svému upozornění na možnou trestnou činnost na Schwarzenbergově ministerstvu do situace, kdy se bál o svůj život a musel z ministerstva odejít.

O případu informuje stránka Ihned.cz, kterou asi nikdo nebude podezřívat z případné levicové zášti k české pravici.

Nedávno jsem byl na Radiožurnálu svědkem diskuse mezi dvěma kandidáty na senátorský post, totiž sociálním demokratem Křečkem a nezávislým kandidátem Michálkem. Zaujalo mne, když pan Křeček sdělil, že korupce v našem státě se dala dávno dramaticky omezit, kdyby se přijal sociálnědemokratický návrh zákona o majetkových přiznáních. Lidé by měli povinnost dokázat původ svého majetku.

To je v Evropě poměrně běžný standard. Uvědomil jsem si, že sociální demokracie navrhovala kdysi také povinné registrační pokladny nebo zrušení anonymních akcií.

Registrační pokladny jsou dnes mimo jiné prosazovány jako jeden z prostředků boje proti ilegálnímu obchodu s alkoholem, který vedl k tzv. metanolové aféře.

Zrušení anonymních akcií navrhuje Nadační fond proti korupci, který asi nikdo nebude podezřívat (Janeček, Bernard, Kraus) z levicovosti.

Kdo byl vždy velkým odpůrcem těchto blahodárných opatření, která by výrazně ozdravila naši republiku a zejména veřejné rozpočty, kdyby byla už dávno zavedena, je ODS a česká pravice (je pravda, že regulace anonymních akcií patřila do agendy ministra Pospíšila, ten byl ale z vlády za podivných okolností odvolán -- to že se za něj v krajských volbách postavili pravicoví voliči, nevedlo ODS vůbec k závěru, že její propad v jiných krajích je způsoben její prokorupční politikou).

Nikoli KSČM.

V zásadě se tedy musí říci, že česká levice má program a způsob myšlení, který nás táhne na Západ a do normálního vyspělého světa, zatímco česká pravice nás táhne někam na Východ do mafiánských států bývalého SSSR.

V tom je ten paradox českého mediálního antikomunismu: vede nás tam, kde žádný autentický antikomunista nechce a nemůže chtít. Kdysi byl antikomunismus spojený s tím, že chceme být jako Západ, a takový antikomunismus já zastávám, dnes je však antikomunismus spojený s tím, že chceme mafiánskou vládu a zotročení lidí pod brutální ekonomickou kriminalitou jako na Východě. A tomu se pak říká "svoboda".

Někteří lidé dnes říkají "ne antikomunismu, ale KSČM nevolit". Mně se stále více zdá, že pokud někdo "antikomunismem" myslí naprosto zásadní nepřátelství k východnímu komunismu, ke KSČ, k sovětskému modelu, pak mu možná brzy nezbude nic jiného, než volit KSČM. Protože ostatní strany kradou jako za bolševiků, ba vlastně mnohem více.

Odhalil korupci. Ze Schwarzenbergova úřadu musel odejít, teď dostal cenu. ZDE

0
Vytisknout
18519

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012