Německo se obává stavu francouzské ekonomiky a důsledků pro stabilitu eurozóny

14. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Obavy ze situace v eurozóně se rozšiřují na Francii a německou vládu to vedlo k apelu na francouzský protějšek, aby urychlil "reformy" s cílem oživit zpomalenou ekonomiku. Vláda v Paříži čelí záplavě špatných zpráv. Počátkem listopadu Mezinárodní měnový fond oznámil, ve své finanční zprávě, že konkurenceschopnost francouzského průmyslu je v mezinárodním měřítku slabá. Masivní francouzský dluh se může stát hrozbou pro stabilitu eurozóny, pokud bude nadále klesat důvěra investorů, tvrdí MMF. A varuje před "rizikem infekce", protože francouzské banky jsou velmi úzce zapojeny do ekonomik problémových jižních států EU.

Také EU má obavy. Komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn poukázal na fakt, že Německo je v mnohem lepším stavu než Francie. Evropská komise očekává, že francouzská ekonomika příští rok poroste jen o 0,4%, zatímco francouzská vláda předpovídá 0,8%. Komise předpovídá, že dluh vzroste o 3,5% loňského francouzského ekonomického výkonu, zatímco vláda hovoří o 3,0%. Henrik Uterwedde z Německo-francouzského institutu (dfi) v Ludwigsburgu tvrdí, že nejde o nějaký dočasný výkyv, ale odraz strukturálních problémů francouzské ekonomiky. Prezident Francois Hollande podle něj musí snížit zadluženost, ale politika úspor ze všeho nejpravděpodobněji povede k dalšímu oslabení ekonomiky.

Ve zprávě pro vládu minulý týden francouzský průmyslník a bývalý šéf zbrojařského gigantu EADS Louis Gallois, který je hlavním oponentem Hollandeho ekonomické politiky, doporučil dvadvacet opatření na podporu francouzské konkurenceschopnosti. Během rozhovorů s premiérem Jeanem-Marcem Ayraultem Gallois vyjádřil názor, že je třeba "šoku", který by podpořil konkurenceschopnost francouzského průmyslu. V reakci na to premiér oznámil snížení daní pro firmy ve výši 20 miliard eur během příštích tří let.

Podle Uterweddeho (dfi) Francie ve skutečnosti potřebuje radikální reformy ekonomického a administrativního sektoru. Hollande se ještě ani neodvážil zahájit strukturální reformy, ale právě to je prý nutné, jinak se ekonomice nepodaří postavit se zpátky na nohy. A konzervativní deník Le Figaro Hollandeho vyzval: "Staň se naším Schröderem!" Tento bývalý sociálně demokratický kancléř provedl navzdory silnému odporu na přelomu tisíciletí v Německu reformu trhu práce. (V jejím důsledku je dnes pětina německé pracovní síly zaměstnána na neplnohodnotných místech a prekarizována - pozn. KD.)

Francouzský premiér Ayrault se v úterý v Berlíně sešel s kancléřkou Merkelovou kvůli koordinaci ekonomických politik. Podle francouzské strany Němci panikaří; podle Utterweddeho ale pohledy obou stran nejsou ve skutečnosti příliš odlišné. Evropská komise předpovídá, že francouzský veřejný dluh napřesrok překročí hranici 90% HDP, která je považována za hranici dlouhodobé udržitelnosti dluhu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Martin Hekrdla: Šok z pražské perspektivyZDE

0
Vytisknout
8184

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2012