Aktuálně: Izrael a USA vedly tajná jednání ohledně žádosti Palestiny v OSN

28. 11. 2012 / Petra Šťastná

čas čtení 2 minuty

Dne 29. listopadu 2012 bude Palestina ve Valném shromáždění OSN usilovat o udělení statusu nečlenského pozorovatelského státu. Dosud měla pozorovatelský status pouze jako entita. Od tohoto kroku si Palestina slibuje zejména vstup do některých mezinárodních institucí, v nichž bude moci podnikat legální kroky proti izraelské okupaci. Největší obavou Izraele a USA je to, že Palestina zažaluje Izrael u Mezinárodního trestního soudu v Haagu a obviní Izrael z trestných činů.

Status pozorovatele má Palestina již v rámci Evropské unie (od října 2011), ten by měl v EU Palestincům mimo jiné umožňovat účast na jednáních v evropských institucích bez možnosti volení.

Je jisté, že rezoluce ve Valném shromáždění OSN projde, co je však pro Palestince důležité jsou hlasy zemí, které od roku 1988 doposud neuznaly Palestinu jako stát, především tedy hlasy z evropských zemí. Jak uvádí Amira Hass v deníku Haaretz, "na diplomatickém úsilí se podílela také palestinská křesťanská komunita, která zveřejnila prohlášení zdůrazňující historickou zodpovědnost Evropy za zaručení práv Palestinců." Dle deníku Haaretz bude žádost podporovat Francie, zatímco Velká Británie po izraelských útocích na Gazu tuto možnost zvažuje.

Mezitím vedly Spojené státy a Izrael tajné rozhovory týkající se textu rezoluce, ze kterého chtěly vyjmout členství Palestiny u Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Jak dále uvádí deník Haaretz, Izrael zavede bezprostředně po hlasování proti Palestincům sankce, neprovede však prý takové kroky, jež by mohly ohrozit vedení Palestinské samosprávy. Na drastičtější kroky dojde, pouze pokud bude Palestina žádat o členství u Mezinárodního trestního dvora (dle nejnovějších informací o toto žádat bude).

Mezi dalšími kroky Izraele bude po hlasování v OSN zmrazení daňových výnosů vybíraných pro Palestinskou samosprávu (Obamova administrativa se k podobnému kroku uchýlila již minulý rok) a ohlášení výstavby stovek bytových jednotek v ilegálních osadách na Západním břehu Jordánu a dále zlegalizování staveb (tzv. Outposts), jež i Izrael dosud považoval za nelegální.

Současně s probíhajícími přípravami na Valné shromáždění začíná 28. listopadu v brazilském Porto Allegre Sociální fórum za svobodnou Palestinu, jehož se účastní tisícovky lidí a stovky skupin, sdružení a organizací z celého světa. Cílem fóra je dát konkrétní impulz začátku antiapartheidního a antiokupačního hnutí, jaké vzniklo v Jižní Africe.

0
Vytisknout
8560

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2012