Iberoamerické vztahy se převracejí naruby

28. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Kromě regionálních voleb itevírajících cestu k možné nezávislosti Katalánska proběhla ve Španělsku ještě jedna důležitá událost: V přístavu Cádiz proběhl letošní Iberoamerický summit. Sešly se na něm hlavy španělsky a portugalsky hovořících států z obou stran Atlantiku. Zatímco Cádiz, kdysi vstupní brána pro bohatství z kolonií, má dnes 36% nezaměstnanost, bývalé kolonie náleží k jednomu z nejdynamičtěji rostoucích ekonomických regionů na planetě.

V roce 1991 summit probíhal v mexické Guadalajaře a Latinská Amerika se právě vzpamatovávala z řady po sobě následujících ekonomických krizí své "ztracené dekády". Naproti tomu Španělsko a Portugalsko konečně "vstoupily do Evropy", demokratizovaly se, zbavovaly pozůstatků někdejších autoritativních režimů. Španělsko v 90. letech provádělo "reconquistu", v Latinské Americe investovalo a podporovalo kulturní kontakty.

Ale letos ve dnech 16.-17. listopadu se role vyměnily. Latinská Amerika letos poroste o 3,2% HDP a prognóza na rok 2013 hovoří o 4%. Evropské země se zmítají v dluhové krizi a čelí vlastní "ztracené dekádě".

Španělští hostitelé žádali bývalé kolonie o pomoc. Po léta jejich firmy pomáhaly s investicemi v Latinské Americe, ale dnes zaznívají hlasy, že by naopak Latinská Amerika měla využít své váhy v globální aréně a pomoci evropským zemím s přístupem na asijské trhy. "Španělsko přijímá latinskoamerické investice ss otevřenou náručí," prohlásil v Cádizu premiér Rajoy. Madrid se už nesnaží latinskoamerické země poučovat, jako to dělal za Felipa Gonzálese.

Španělská banka Santander generuje více než polovinu svých zisků právě za Atlantikem, většinu v Brazílii.

Změnu situace asi nejlépe ukazuje obrácení směru migrace. Španělská populace za Atlantikem za poslední čtyři roky dramaticky narostla - o 25% v Brazílii, o 54% v Peru a o 150% v Ekvádoru. Mnohdy jde o návrat bývalýcch migrantů z někdejší "země zaslíbené", ale často také o španělské profesionály, kteří doma nemohou najít práci. Daleko více Španělů směřuje na západ přes Atlantik, než kolik Latinoameričanů míří do Evropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9712

Diskuse

Obsah vydání | 30. 11. 2012