Bílý dům se připravuje na selhání rozhovorů o rozpočtu

6. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Rozpočtové oddělení Bílého domu se připravuje na možnost selhání vyjednávání s Republikánskou stranou ohledně rozpočtu na rok 2013. Pokud se tak stane, ze zákona budou zavedeny automatické rozpočtové škrty postihující domácí a vojenské výdaje, které podle většiny prognóz uvrhnou americkou ekonomiku do recese. Bílý dům upřesňuje, že jeho plány neznamenají pesimismus, ale opatrnost s ohledem na rozhovory, které se zasekly na mrtvém bodě - a ačkoliv obě strany oficiálně tvrdí, že se chtějí automatickým škrtům vyhnout, nejsou ochotny ustoupit ze svých pozic ani o milimetr.

Office of Management and Budget tento týden vzneslo požadavek na federální agentury s cílem získat informace nutné k dokončení kalkulací případných automatických škrtů a navýšení daní (známých jako "sekvestrace"; populárně též "pád z fiskálního útesu"). Podle mluvčího Bílého domu Carneye prezident zůstává soustředěn na dosažení dohody s republikány, nicméně protože už nezbývá ani měsíc do vypršení posledního možného termínu, OMB se připravuje na všechny eventuality.

Poté, co Obama nepřijal návrh kongresových republikánů, předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner zaujal vyčkávací postoj a tvrdí, že míč je na Obamově straně hřiště - že je to prezident, kdo teď musí předložit důvěryhodný kompromisní návrh. To však podle něj dosud neudělal a údajně nedokázal navrhnout vážně míněné rozpočtové škrty, což brání dohodě.

Obama odmítá představu, že by republikáni mohli příští použít hlasování o zvýšení dluhového stropu, k němuž má dojít napřesrok, jako dodatečnou páku v probíhajících jednáních. Podle něj by na to Bílý dům nepřistoupil.

Rozhovory mezi Obamou a Boehnerem zřejmě zamrzly na mrtvém bodě a oba představitelé se separátně sešli s nejvyššími představiteli podnikatelských kruhů (Business Roundtable association).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6414

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2012