O něco více objektivity by nebylo na škodu

10. 12. 2012 / Luděk Prokop

čas čtení 2 minuty

Petr Novák v článku "O nestranné žurnalistice v ČRo neslyšeli" je oprávněně rozhořčen nad dovětkem -- a bývalý člen Pohraniční stráže -- v názvu přepisu rozhovoru pana Veselovského s radním Karlovarského kraje Václavem Sloupem. Plně mu dávám za pravdu, že u kandidáta na úřad prezidenta by v dané souvislosti, konkrétně v případě Jana Fischera, CSc., kandidáta na prezidenta, mělo být napsáno též bývalý člen KSČ a nynější antikomunista. Podobně tak i u pana Dlouhého nepochybně.

Domnívám se, že za názvy přepisů jeho rozhovorů, nenese pan Veselovský nijakou odpovědnost. Dle mého subjektivního názoru, vystupování pana Veselovského, se mi jeví jako příkladné a hodné následování. Pravděpodobně není chybou ostatních našich moderátorů či žurnalistů, že o žádném lepším, než je pan Veselovský, nevím. Nicméně je to tak.

Pan Veselovský se dotazuje ve věci dostatečnosti kvalifikace právníka Václava Sloupa na místo radního. Pochyby o této dostatečnosti jsou následně vyvolávány odpověďmi pana Sloupa, nikoli panem Veselovským, kterého lze považovat za nestranného, ať už se to komu líbí či nikoli. Pravda, jednou se to nemusí líbit nám, co jsme smýšlení levicového, jindy zase těm, co mají smýšlení pravicové. Tedy těm, co dnes stupidně a křečovitě obhajují neobhajitelné počínání nynější, permanentně obměňované pravicové vlády.

Přimlouvám se tedy, nesnažme se je napodobovat. A málo platné, to co říkal právník Sloup v daném rozhovoru neobhajitelné je. Nicméně panu Veselovskému přiznejme, že se především jenom dotazoval a prostor k tomu, abychom si názor udělali sami, nám jako pokaždé jindy, ponechal libovolný.

Výše uvedeným obsahem rozhodně nemíním obhajovat neexistující nestrannost naší žurnalistiky, která ve valné většině jest podobně prodejná a tendenční jako v předchozím režimu. Pravda, náhradou za cenzuru má pro manipulace žádaným směrem podstatně větší prostor než kdysi. V součtu s bulvárem pak, z hlediska morálky, je to podstatně horší.

0
Vytisknout
7012

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2012