Potvrzeno: Nelson Mandela byl členem komunistické strany

11. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Reputace bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, který v roce 1993 získal Nobelovu cenu za mír, je založena na obrazu bojovníka za lidská práva nezávislého na konfliktu Východ-Západ. Historik Stephen Ellis, který je bývalým výzkumníkem Amnesty International, teď ale získal důkazy o tom, že Mandela na počátku své politické kariéry vstoupil do jihoafrické komunistické strany (SACP), která tehdy vedla ozbrojený boj proti režimu a mučila podezřelé "špehy" v tajných vězeňských táborech.

Mandela byl z členství v komunistické straně napojené na SSSR bývalým režimem soustavně obviňován, ale vždy to popíral. Svědectví proti němu byla vynucená a tak nebylo jisté, jaká je pravda. Ellis však nyní získal zápis z tajné komunistické schůze konané v roce 1982, na které jeden z členů, John Pule Motshabi, vypověděl, že Mandela vstoupil do strany zhruba dvacet let předtím.

Jihoafrická komunistická strana se učila vyrábět bomby od Irské republikánské armády a zpravodajský výcvik zajišťovala východoněmecká služba Stasi.

Mandela vždy odmítal, že by byl někdy prodlouženou rukou Sovětského svazu. Podle Ellise ale jako každý politik byl připraven uzavírat oportunistická spojenectví, takže na počátku kariéry skutečně spolupracoval s jihoafrickými komunisty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7482

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2012