Rusko vyvíjí novou globální strategickou raketu

17. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Rusko vyvíjí novou strategickou raketu s globálním dosahem, která by měla být také schopna nasazení s konvenční hlavicí pro ničení menších stacionárních cílů. Oznámila to ruská armáda ústy generála Sergeje Karakajeva. Podle tohoto zdroje již proběhlo několik úspěšných zkušebních odpálení tohoto prostředku, poslední 24. října z kosmodromu Kapustin Jar v jižním Rusku.

Vývoj nové stitunové rakety používající tuhé pohonné hmoty je podle Karakajeva reakcí na americké plány umístit ve střední Evropě prvky protiraketové obrany a vyvíjená zbraň údajně dokáže překonat jakýkoliv existující či plánovaný protiraketový systém.

NATO již zahájilo první fázi budování protiraketové obrany v Evropě, které Rusko rozhořčeně oponuje, neboť se obává, že by mohla být namířena proti jeho strategickému raketovému arsenálu. Podle Karakajeva neexistují v Evropě jiné státy, proti nimž by systém NATO mohl být namířen.

Rusko již varovalo, že rozmístí na hranicích NATO nové rakety. Vývoj nových prostředků dlouhého doletu je dalším krokem. Podle Karakajeva nová raketa nahradí ruské mezikontinentální rakety Jars a Topol-M.

Analytici se domnívají, že Rusko má obavy ze zastaralosti know-how ze sovětské éry, kvůli níž by po roce 2018, kdy má být americký protiraketový systém v Evropě plně operační, mohly být jeho strategické rakety zranitelné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10335

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2012