Uhlí do pěti let opět hlavní energetickou surovinou. Jaká ochrana klimatu?

19. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

I když spotřeba uhlí ve vyspělých ekonomikách většinou klesá, přesto tato surovina do pěti let nahradí ropu v roli hlavního světového energetického zdroje. Tvrdí to Mezinárodní energetická agentura (IEA). Hlavní příčinou je nárůst spotřeby v Indii a Číně. V roce 2017 svět spálí o 1,2 miliardy tun uhlí více než letos, což je zhruba tolik, kolik dnes činí spotřeba USA a Ruské federace dohromady.

Čína a Indie se na nárůstu spotřeby uhlí budou podílet více než 90%. IEA prognózuje, že spotřeba uhlí poroste všude s výjimkou USA, kde v tuto chvíli poptávka klesá kvůli zlevnění zemního plynu.

V roce 2017 by spotřeba uhlí v Indii měla překonat spotřebu v USA a to znamená, že Spojené státy budou až třetím největším konzumentem uhlí na světě (prvním je ČLR).

Roste ale také spotřeba uhlí v Evropě, a to kvůli prudkému zdražení zemního plynu a odstavení německých jaderných reaktorů.

Uhlí je ovšem "nejšpinavějším" palivem vůbec a nejméně vhodným z hlediska objemu skleníkových plynů uvolňovaných při jeho spalování.

Pokud tedy vědci navrhují úplně zrušit monstrozní klimatické summity, dává to nepochybně dobrý smysl. Copak je ještě možné předstírat, že mezinárodní společenství podniká nějaké vážně míněné kroky na ochranu klimatu?

0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012