Někdo si na Havla přece vzpomněl

19. 12. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Internetový blog amerického deníku Wall Street Journal, věnující se východní Evropě (Mark Kramer, který nás na článek upozornil, vysvětluje, že jde zřejmě i o součást evropského vydání WSJ, v americkém vydání ten článek nevyšel), publikoval článek s názvem "Havlova vznešená osobnost se rýsuje vysoko, zatímco Češi hledají nového předáka" ZDE.

Podle WSJ byl Havel pro Čechy "morální autoritou", jakou nynější kandidáti na prezidenta nemají. Silnou podporu mají Jan Fischer a Miloš Zeman, oba však byli v minulosti členy KSČ, jíž "Češi většinou pohrdají". Třetí kandidát, Jiří Dienstbier Jr., otevřeně uvedl, že je ochoten spolupracovat s KSČM. Je to zřejmě názor, jímž se "velmi odlišuje" od svého otce, který byl bojovníkem za lidská práva a velvyslancem OSN pro lidská práva. Distance od Havlova myšlení a ideálů se prý projevuje mj. českým euroskeptismem, který je nejsilnější v názorech odcházejícího prezidenta Václava Klause. Od té doby, co se Klaus r. 2002 stal prezidentem, Češi ostře kritizují všechno evropské a Česká republika je dnes jen pozorovatelem na okraji evropských záležitostí. Často se spojuje s euroskeptickou Británií.

Češi by si měli dobře pamatovat poslední Havlovo varování. Česká televize bude v těchto dnech vysílat otevřené rozhovory, natočené s Havlem před jeho smrtí. Přiznává v nich, že udělal vážnou chybu: Byl příliš měkký na komunisty. Čeští voliči si budou muset v lednu rozhodnout, jak při volbě nového prezidenta interpretovat Havlova konečná slova.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Výročí Havlovy smrti vzpomnělo i americké rádio veřejné služby PBS, upozorňuje také Mark Kramer.

Psal jsem včera o tom, že anglosaská média se o prvním výročí Havlovy smrti, soudě podle Google News, nezmínila a všechna psala jen o úmrtí Kim Džon Ila. Milan Haussman upozornil, že krátký článek o Havlovi vyšel v listě Schwaebisches Tagblatt v Tuebingen, Jiří Stýblo, že deník Corriere della Sera aspoň publikoval v seznamu "plánovaných akcí" noticku, že se o Havlovi koná univerzitní přednáška.

Ondřej Hudec upozornil, že od půlnoci 17.12., kdy jsem psal svou původní noticku o tom, jak Česká televize šíří falešné informace o tom, jak celý svět vzpomíná na Havla a přitom na Google News v angličtině nebylo nic, se tam večer 18.12. objevily dva další články ZDE ZDE (ten druhý se zmiňuje i o "návratu komunistů" v ČR).

0
Vytisknout
9252

Diskuse

Obsah vydání | 20. 12. 2012