Otevřený dopis Tří veteránů ministrovi informací království Monte Albo, zvěstovateli bájného Járy da Cimrmana etc., etc.

16. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Vážený pane ministře,

nejprve přijměte mnoho pozdravů od starých známých, jak se v zemi krále Pikoly říkává. Ale dosti hraní na schovávanou. Nebudeme se zde vracet k oné prožluklé záležitosti, kdy jsme ve vašem království přišli o harfičku, bezedný měšec a cylindr. Nebudeme se uchylovat k tomu, abychom vám vyhrožovali plody frňákovníku... i když se samozřejmě nemůžeme zaručit za nikoho, kdo na vás třeba někdy udělá dlouhý nos.

Budeme skromnější. Je zřejmé, že jste harfičku použil při podpoře jednoho vašeho knížete, vašeho předního knížete. Že předního, to si i každé malé dítě dovodí z jeho jména, které se kryje -- jen v jiném jazyce -- se jménem vašeho království. Neboť 23,4% hlasů oprávněných voličů pro Weissenberga není jen tak. Bez přispění harfičky jsou takové věci nemožné, to víme sami nejlépe. Knížepán je zajisté mužem sympatickým, vzdělaným, roztomilým společníkem, jenže...

Cožpak jste přehlédl, že se pod jeho korouhví shromáždili ti, kteří ze všech nejvíce operují bezedným měšcem? On totiž není bezedný, on jenom nasává peníze široko daleko od všech ostatních, jak již pociťuje většina lidí v království! A nemylme se, za případné vlády Weissenbergovy by tito lidé kouzelný měšec takhle používali ještě mnohonásobně víc.

Žádáme Vás proto, pane ministře, ba prosíme Vás: Ustaňte! Odložte harfičku a vraťte ji skřítkům, nejlépe na horu Blaník. Vždyť nechceme tolik, nechystáme se vzít si harfičku zpět, ani Vás nenutíme, abyste ji použil ve prospěch knížecího soupeře. Chápeme, že by Vám to s dobrým svědomím nebylo možné. Jen ji, prosím, v nadcházející kampani už přestaňte používat.

Děkujeme za pochopení

S pozdravem a v úctě

Pankrác, Bimbác, Servác

(Ondřej Ivanek)

0
Vytisknout
10822

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2013