Umění prohrávat

22. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Navzdory dobovému kultu vítězů a pozitivní psychologie k dospělosti nadále patří také schopnost vyrovnat se s porážkou. Unést prohru, přiznat si ji a nezalhávat, žít s vědomím, že ji nelze smazat, ale přesto se snažit o věci, které mohou mít i poté smysl. To je dospělé; dětinské je neúspěch zapřít a zcenzurovat, předstírat, že se nestal, případně jej dokonce vydávat za úspěch.

Mentální dospělost ovšem nutně nesouvisí s věkem. Stanovisko "mládežnického" ProAltu ke druhému kolu prezidentských voleb obsahuje například podstatně zralejší uchopení současné situace než panická reakce vedení ČSSD. "Musíme konstatovat, že v prezidentských volbách moderní, progresivní levice prohrála," uvádí se bez vytáček ve zmiňovaném textu, který také upozorňuje, že existují i důležitější a dlouhodobější věci než právě tato volební kampaň a konečný výsledek hlasování.

Naproti tomu Lidový dům stále předstírá, že má ve druhém kole voleb levicového kandidáta, kterého mohou příznivci strany bez rozpaků podpořit.

Zastánci podpory Miloše Zemana v ČSSD obyčejně mimo kamery uvádějí, že členové vedení, které má Zeman na černé listině, se zalekli jeho úspěchu v prvním kole a kvůli obavám, že je členská základna smete, expředsedu podpořili. Pokud by však Zeman nakonec usedl na Hradě, Sobotka a spol. budou tak jako tak v Lidovém domě balit fidlátka. A dokonce i když prohraje, budou povzbuzenými zemanovci soustavně obviňováni, že to zavinili "opožděnou a polovičatou podporou", což je dříve či později bude stát stranické posty. Abych parafrázoval starý Churchillův výrok, vedení ČSSD volilo mezi porážkou a hanbou. Vybralo si hanbu a bude mít porážku.

"Chceme být součástí procesu, který zajistí, abychom příště už nemuseli sledovat souboj dvou podobných prezidentských kandidátů", uvádí naproti tomu ProAlt.

A to je také zřejmě jediná cesta k tomu, aby městská mládež znechucená vzkříšeným politickým dinosaurem z periferie nevolila většinově virtuální protikandidáty, tak jako kdysi volila "proti Paroubkovi".

V opačném případě totiž všechny údajné aktuální úspěchy náhradních kandidátů znamenají jedině to, že s politickou levicí v této zemi bude během jedné generace amen.

0
Vytisknout
13207

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2013