Prezident zákonodárce?

23. 1. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zatímco vládní angažmá Karla Schwarzenberga je terčem oprávněné kritiky, klausovsky ultrapravicové vazby Zemana zůstávají prakticky bez komentáře. Čímpak to bude?

Kromě toho, že hodlá ponechat ve funkci kancléře klausovce Weigla, se Miloš Zeman včera vytasil s dalším nápadem, který se ovšem zcela vymyká z ústavně daných prezidentských pravomocí: zavedl by volební povinnost a pokutu za neúčast ve volbách.

Těžko říci, proč si Zeman myslí, že takové a všelijaké jiné jeho privátní názory někoho zajímají. V českém ústavním systému, který platí, nemá prezident zákonodárnou iniciativu a není vůbec jeho věc, aby navrhoval nějaké změny ve volebním systému.

Ale jen si to prosím představte: Probíhá prezidentská volba, ve které si můžete vybrat pouze mezi dvěma kandidáty, kteří oba akutně spouštějí váš vrhací reflex. Za to, že při nejlepší vůli nedokážete vidět v jednom z nich ani to o fous menší zlo, a také za své reflexy, dostanete - tedy (zatím) podle snů Miloše Zemana - pokutu 5 000 korun. Je jedno, jak maximálně nechutní jsou kandidáti, že schvalují historicky bezprecedentní a naprosto nevkusné převody majetku privilegovaným soukromým subjektům či opakovaně dávají najevo, že na ústavu kašlou. Hlasovat pro jednoho z nich a tím ho podpořit, podílet se na krytí jím způsobených nepravostí autoritou demokratické procedury, máte za povinnost, a basta fidli. Oběsit, nebo zastřelit - tu máš a vyber si.

Hulvátské, šovinistické a autoritářské rysy prezidentského kandidáta Miloše Zemana ovšem zůstávají na Britských listech stále více ve stínu paušální kritiky Karla Schwarzenberga. Ten si kritiku nepochybně zaslouží, nicméně je opravdu zvláštní, že kritiky Zemana se objevuje tak málo. Zatímco vládní angažmá prvního je terčem oprávněné kritiky, klausovsky ultrapravicové vazby Zemana zůstávají prakticky bez komentáře. Čímpak to bude?

Poslední vyjádření Miloše Zemana považuji za ten úplně nejjasnější možný signál, že tento kandidát nehodlá respektovat platný ústavní systém. Všem kdo mají uši předem nahlas ohlašuje své úmysly pokračovat ve stylu prezidentování, který zavedl jeho hypotetický předchůdce a podporovatel Václav Klaus, a dále ho rozvinout.

V druhém kole přímé prezidentské volby, kterou byl tomuto státu čert dlužen, každopádně nebudu hlasovat ani pro jednoho ze zbylých nevhodných kandidátů.

Po posledních výrocích Miloše Zemana to považuji za svou občanskou povinnost.

0
Vytisknout
10439

Diskuse

Obsah vydání | 23. 1. 2013