SUBJEKTIVNÍ VYSVĚTLIVKY PRO MNOHÉ NOVÝCH POJMŮ

Archetypální mýty: Levice "progresivní moderní" a levice "tradiční"

23. 1. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

Levice "moderní" je levice kavárenská, progresivně zelená (tmavě). Levice "moderní" se vyznačuje vyšším příjmem nebo nízkými nároky, převážně duševní (a mnohdy zbytečnou) prací, kolektivními žádostmi o grant a vzýváním potřebnosti občanské společnosti. Volí Jirku, Karla nebo Táňu, hovoří o morálce, pije pouze zelený čaj (fair trade), nekouří (max. rekreačně trávu), nemluví sprostě a odebírá Nový prostor, Literární noviny a A2. Pravidelně (či nepravidelně) přispívá do Deníku referendum (či do BL) hlubokomyslnými statěmi. Pohrdá nákupními centry a chléb peče doma, v rámci praktických cvičení z permakultury. Pro vajíčka jezdí na ves k babičce, kde obdivuje nosnice... Ráda by také byla tak plodná...

Levice "tradiční" hákuje, a to i při důchodu. Na "ty pražský blbiny" nemá čas. Čte Právo (dříve Rudé, teď Porybné), Sport, případně lokální Deník. Marxe nikdy nedočetla, protože byl tlustej. Nakupuje v Penny či u Vietnamců a kouká na ceny. Je internacionalistická. Proletářský internacionalismus je třídní. Globalistický internacionalismus je neukotveně nomádský a blbý. Národní hrdost neexistuje, a to s ohledem na Božku. Byla to štětka. Ale národní, stejně jako Zlatá kaplička. Národní je pouze fobie z třetího opakování kulturní a ekonomické poroby (Metternich, protektorát). Sudety v českých rukou (a Psohlavci) chrání jako val český rurální romantismus Vesničky střediskové uprostřed pokusu o přežití do důchodu.

Kdysi na dovolenou jezdila levice tradiční do Bulharska a vozila tam lančmít. Dnes jezdí k rybníku. Ale má svobodu jezdit do celého světa. Debatuje o fotbale, chodí na pivo, kde je zakázáno mluvit o politice. K volbám chodí s přemáháním. Filip stojí za stejný hovno jako Sobotka... Miloš byl dobrej. Dnešním politikům nevěří ani nos mezi očima. Volí přesto ČSSD, KSČM - z tradice nebo Dělníky, protože ji serou "nepřizpůsobiví". Muži jsou u hasičů, myslivců či rybářů. Vyměňujou si recepty na guláš a nadávaj na čínskej česnek. Levice "tradiční" kouká na Novu (převážně), případně na Fandu, TV Barrandov nebo na ČT 24 (občas). ČT2 se vyhýbá a na ČT 1 kouká tehdy, když dávaj hezkou detektivku s Marvanem nebo Bohdalku. Jó, to byly časy.

Poučen o nepřípustnosti binárního členění (třetí cesta) na otázku, zda existuje něco "mezi tím", odpovídám ANO. Levice v přechodu.

0
Vytisknout
8037

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2013