Britský Berufsverbot pro stěžovatele

23. 1. 2013

čas čtení 2 minuty



Znovu se ukazuje, jak podobný byl v některých rysech někdejší východoevropský komunistický režim kapitalistickému. Největší britské stavební firmy léta společně vedly tajný seznam tisíců stavebních dělníků, které udržovaly desítky let v nezaměstnanosti, protože si tito pracovníci někdy stěžovali na to, že stavební firma nedodržovala předpisy o bezpečnosti práce, anebo měli příliš blízko k odborům. Ve středu v Británii v této souvislosti vyslýchali poslanci londýnské Dolní sněmovny generálního ředitele velké britské stavební firmy Sir Robert MacAlpine. Jeho firma se dlouhodobě podílela na vytváření tohoto seznamu.

Stavební dělník David Smith je nezaměstnaný už deset let. Žádná britská stavební firma ho nezaměstná, protože bylo jeho umístěno na tajný seznam "stěžovatelů", který vede britský stavební průmysl. David Smith byl označen za potížistu, protože si stěžoval na nebezpečné pracovní podmínky. Dva dny poté, co si stěžoval, ho propustili, a už ho pak nikdy nezaměstnala žádná britská stavební firma. Nemohl platit hypotéku, postihlo to celou jeho rodinu, musel opustit odvětví stavebnictví.

Na černém seznamu britského stavebního průmyslu bylo více než 3000 osob, které stavební průmysl bojkotoval. NA vytváření seznamu se podílelo čtyřicet největších britských stavebních firem. Zaznamenávalo dělníky, kteří si stěžovali na nedodržování bezpečnostních předpisů, anebo měli příliš blízko k odborovému svazu. Lidé na seznamu se stali v britském stavebním průmyslu zcela nezaměstnatelnými.

Seznam vznikl z iniciativy stavební firmy Sir Robert MacAlpine. Vnuk zakladatele firmy Cullum MacAlpine se včera v parlamentě hájil, že prý nešlo jen o potížisty, ale o osoby, které páchaly na staveništi trestné činy a chovaly se tak, že narušovaly práci. Jenže ze svazků, shromažďovaných o "zakázaných" dělnících, vyplývá, že byli pracovně bojkotováni právě proto, že si stěžovali anebo měli styky s odbory.

Firma MacAlpine poprvé přiznala včera v parlamentě, že podle kontroverzního seznamu kontrolovala i uchazeče o práci na významných veřejných projektech, financovaných státem, jako byl londýnský olympijský stadion.

Tajný seznam používaly britské stavební firmy k blokaci "potížistů" po dobu 17 let. Pak se ho zmocnil vládní Komisař pro ochranu osobních dat a zahájil řízení proti stavebním firmám o porušování zákona o osobních údajích. Seznam se už nepoužívá, ale britští stavební dělníci se dodnes bojí stěžovat si na nedodržování předpisů o bezpečnosti práce.

Přitom stavební průmysl je nebezpečný. V Británii zemře jeden stavební dělník skoro každý týden.

Stavební firmy neodškodnily jediného dělníka, které 17 let diskriminovaly.

0
Vytisknout
9086

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2013