Írán odmítl nabídku přímých jednání s USA

8. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve čtvrtek v proslovu ke státním představitelům a zástupcům vojenského letectva odmítl minulý týden vyslovenou nabídku amerického viceprezidenta Joea Bidena na zahájení přímých jednání o sporném jaderném programu.

Podle Chameneího by jednání za současných okolností nic nevyřešila a nabídka nemůže být myšlena vážně. USA prý nemohou jednou rukou hrozit zbraní a druhou nabízet k jednání. Dosavadní americká politika vůči Íránu údajně selhala a proto se prý Biden snaží jen vyvolat dojem, že došlo k nějakému posunu.

V současnosti jsou diplomatické kontakty mezi oběma zeměmi přerušeny, a to již od islámské revoluce v Íránu v roce 1979. Probíhají rozhovory mezi Teheránem a skupinou mocností P 5+1, které mají pokračovat 26. února v Kazachstánu.

USA opakovaně prohlašují, že "na stole jsou všechny možnosti", včetně leteckých útoků na íránské jaderné instalace. Experti jsou vesměs skeptičtí k možné účinnosti náletů a varují před důsledky takového kroku pro regionální stabilitu a světovou ekonomiku.

V současnosti je Írán vystaven masivním západním ekonomickým sankcím, které mj. fakticky odstřihly jeho bankovní sektor od globálního trhu. Některé jeho obchodní operace naznačují, že může mít problémy s nákupem potravin pro své početné obyvatelstvo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9108

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2013