Omezení výběru vkladů na Kypru potrvá nejméně měsíc, politici si sníží platy

29. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Kyperská vláda varovala, že omezení výběru vkladů, jímž se snaží zabránit úniku kapitálu, potrvá déle, než se čekalo - přinejmenším měsíc. Paralyzovanou ostrovní ekonomiku to těžce zasáhne.

Ministr zahraničí Joannis Kasulides oznámil, že ochranný režim zahrnující limit pro výběr vkladů na úrovni 300 eur denně, bude v platnosti "zhruba měsíc", - pouhých 24 hodin poté, co bylo obyvatelstvu oznámeno, že potrvají pouze týden. Kontrola pohybu kapitálu, která je v eurozóně uplatňována poprvé, byla zavedena kvůli úniku finančních prostředků ze zbytků kyperského bankovního systému. Panují však obavy o "dočasnost" zmíněných opatření.

Podle Kasulida budou omezení odbourávána postupně a vyhodnocována každý den.

Únik kapitálu se stal pro Kypr vážným rizikem kvůli podmínkám záchranného balíku pro banky vyjednaného s EU, Evropskou centrální bankou a EU. Vkladatelé disponující částkou vyšší než 100 000 eur ztratí až 40% svých prostředků a aby vláda zabránila pokusům peníze z bank vyvést, zavedla řadu omezení, včetně limitu na hotovost při odjezdu ze země ve výši 1 000 eur.

Takřka žádná země, která takové kotroly zavedla, to neudělala pouze dočasně. Pozorovatelé varují, že takovéto kroky podrývají smysl měnové unie.

Prezident Nikos Anastasiades oznámil, že si sníží plat o čtvrtinu, zatímco vláda si jej sníží o pětinu - kvůli "solidaritě" s lidem země.

Kritici však poukazují na fakt, prezident coby bohatý právník vzdělaný v Británii nebude takovými úsporami prakticky sebeméně zasažen. V posledním daňovém přiznání Anastasiades přiznal majetek ve výši 500 000 eur, ačkoliv jeho právní firma již není aktivní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8283

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2013