"Otrocká práce" v britských supermarketech

6. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský supermarket Homebase, specializující se na prodej potřeb pro domácnost byl obviněn z predátorských obchodních praktik poté, co byl prozrazen interní dokumenty firmy, podporující strategii používání neplacených pracovníků z armády britských nezaměstnaných ve snaze snížit náklady na zaměstnance.

Pobočka supermarketu Homebase v londýnské čtvrti Haringey zaměstnává 25 nezaměstnaných. Pracují zadarmo po dobu 8 týdnů 30 hodin týdně. Firma potvrdila, že pro interní diskusi mezi manažery řetězce byla v podniku distribuována fotografie asi desítky nezaměstnaných s titulkem "Prospělo by 750 hodin práce zadarmo vaší pobočce?" Firma popírá, že byla tato rozšířená fotografie zamýšlena jako reklama na projekt zaměstnávající nezaměstnané zadarmo.

Největší britský odborový svaz Unite poukázal na to, že "konečně bylo to celé spiknutí prozrazeno" - jde o státem sponzorované otroctví. Ministr práce a sociálních věcí Iain Duncan Smith se nedávno vyjádřil, že takovéto projekty neznamenají, že nezaměstnaní pracují zadarmo, protože pracují za podporu v nezaměstnanosti v hodnotě cca 1500 Kč týdně.

Nezaměstnaní sdělili deníku Guardian, že jim bylo vyhrožováno, že jim bude zastavena výplata podpory v nezaměstnanosti, anebo budou posláni do povinné práce, pokud se odmítnou takovýchto projektů účastnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11665

Diskuse

Obsah vydání | 8. 4. 2013