Stamiliony lidí přijdou v důsledku globálního oteplování zřejmě o své domovy

12. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

Je stále pravděpodobnější, že v důsledku globálního oteplováni budou muset opustit své domovy stamiliony lidí. To je vážné varování ekonoma a odborníka na podnebné změny Lorda Sterna poté, co minulý týden dosáhla koncentrace CO2 v atmosféře 400 částí na milion.

Během jednadvacátého století dojde v důsledku globálního oteplování k obrovskému stěhování národů v důsledku toho, že koncentrace kysličníku uhličitého v atmosféře roste bez přerušení velkou měrou už padesát let. Teplota na Zemi proto zřejmě stoupne až o 5 stupňů. Taková míra oteplování vážně naruší vzorce počasí a povede k výraznému rozšíření poučtí," řekl lord Stern. Stamiliony lidí budou donuceny opustit své domovy, protože jim odumřou hospodářská zvířata a plodiny. Problém nastane, až se budou snažit nastěhovat se do jiných oblastí, kde už žijí jiní lidé. Vzniknou tak války. A nebude to jen občasné. Bude to zřejmě trvalou charakteristikou života na planetě Zemi.

Vědci varují, že vlády nesmějí jako do nynějška zůstávat v nečinnosti. Růst koncentrace CO2 v atmosféře se zrychluje. V šedesátých letech stoupala koncentrace CO2 v atmosféře o 0,7 ppm ročně. V současnosti roste o 2,1 ppm. Když naposledy byla koncentrace CO2 v atmosféře 400 ppm, v Arktidě nebyl led a mořská hladina byla o 40 metrů výše než dnes.

Vyhlídky na to, že se Země vrátí do této situace, vyvolávají velké znepokojení. Po světě se rozšíří pouště a životodárné vzorce počasí, jako jsou severoindické monzúny, přestanou fungovat. Zemědělství se rozloží na celých kontitentech a ze stamilionů lidí vzniknou bezdomovci, což vyvolá množství válek.

V důsledku sílícího oteplování se rozpustí led na pólech, takže Země bude odrážet do vesmíru daleko méně tepla než dosud. Tání permafrostu na Aljašce, v Kanadě v Rusku uvolní do atmosféry další velké množství skleníkových plynů, včetně metanu, a tak se globální oteplování bude dále zrychlovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9004

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2013