Standard & Poor's: Rusko čekají ekonomické problémy

16. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Pokud Rusko nezlepší špatné investiční klima a neprovede dlouho odkládané reformy, čekají jeho ekonomiku těžké časy, varuje ratingová agentura Standard & Poor's. Ruská federace má za sebou více jak dekádu víceméně nepřetržitého ekonomického růstu založeného na průmyslu energetických surovin a stala se osmou největší ekonomikou světa. Nicméně po stabilizaci cen energetických surovin je podle expertů nepravděpodobné, že by růst pokračoval stejným tempem bez reformování ekonomiky.

S&P v dnes publikované zprávě uvedla, že očekává letos zpomalení růstu ruské ekonomiky na 3%, což je nejnižší hodnota od roku 1999, a bez strukturálních reforem růst zůstane oslaben.

Prognóza S&P přitom patří spíše k těm optimističtějším. Podle Evropské banky pro obnovu a rozvoj dosáhne růst pouze 1,8% a ruské ministerstvo hospodářství předpovídá 2,4%.

S&P se obává, že pokud se ekonomická situace zhorší, ruské orgány nedokážou přijmout tvrdá rozhodnutí vedoucí ke zlepšení investičního klimatu a zvýšení produktivity.

Vladimir Putin v březnu 2012 získal svůj třetí prezidentský mandát s příslibem silné sociální agendy, štedrých plateb pro veřejný sektor a armádu. Avšak mnozí ekonomové, včetně bývalého ministra financí Alexeje Kudrina, považují tyto sliby za neudržitelné a ohrožující rozpočtovou rovnováhu. Putin se snaží neúspěchy svádět na vládu, z níž postupně odcházejí klíčové postavy minulosti, včetně "duchovního otce" ruské řízené demokracie Vladislava Surkova. Ministři teď mají týden na to, aby vymysleli, jak ekonomiku rozběhnout.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8481

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013