Na křižovatce

22. 5. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Sleduje-li člověk delší dobu dění na české politické scéně, může ho v posledních dnech napadnout, zda se Praha nestala jakousi forbínou (z němčiny označení prostoru před jevištěm).

Odehrává se snad v Praze v malém, co bude přeneseno na celorepublikovou úroveň? V Praze je živo, radní jsou v pohybu a primátorské křeslo se výrazně kymácí.

Manželství ODS a TOP09 je patrně v krizi -- a jako důvod k rozvodu to vypadá na "názorové neshody a rozdílnost povah".

Premiér Nečas si již pospíšil s vyjádřením plné podpory Bohuslavu Svobodovi: "Odstranit takto kvalitního, dobrého primátora je prostě politická i lidská hloupost... Uvidíme, zda je to součást nějakého destruktivního trendu v rámci TOP09."

Premiér si svého "kvalitního a dobrého primátora" hodlá hýčkat navzdory policejnímu vyšetřování. Policie totiž v březnu obvinila pražské radní kvůli projektu Opencard. Jsou podezřelí z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Obvinění se týká zakázky, kterou v roce 2012 získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Magistrát jiného dodavatele neoslovil.

Neměli bychom tedy počkat, jak dopadne policejní vyšetřování -- a neovlivňovat ho prohlášeními, jak je nekompetentní a nemístné, ba scestné? Když to ale funguje na celorepublikové úrovni v případě ministra Kalouska, který se na policii rozkřikl kvůli vyšetřování kauzy letadel CASA, proč by této osvědčené metody nemohl využít sám Svoboda? Policie je zkrátka vedle jak ta jedle. Ať si jde vyšetřovat někoho jiného.

Kauza Opencard se ovšem příliš z místa nehýbe. Exprimátor Pavel Bém zmizel ze záře reflektorů -- a Bohuslav Svoboda se proti tomu, aby byl viděn ve špatném světle, vymezuje, jak může.

Peníze sem, peníze tam. Co na tom, kolik bude nakonec finální cena pražského tunelu Blanka? Co na tom, jestli někdo profitoval z projektu Opencard?

V Praze je přece blaze, tak co bychom se rozčilovali?

ODS v poslední době doplácí na skandál za skandálem -- a toho si její hlavní rival, který s ní soupeří o tzv. pravicové a středové voliče, TOP09, všímá. Má to být právě TOP09, která nemá s nějakými nekalostmi co do činění a která má být pro voliče tím pravým ořechovým.

Má to jedinou chybu. TOP09 se již nějakou dobu podílí na rozhodování -- a to jak v celé republice, tak v Praze. Princeznou Koloběžkou, aby byla bosá i obutá zároveň, není, takže to s tou "rozdílností povah" zase až tak horké nebude. Spíše si TOP09 uvědomila, že ODS již pro ni není perspektivní partner -- a že by nebylo od věci táhnout to pro změnu s někým jiným. S někým, kdo se nepotácí u dna.

Média mají svá populární témata -- a mezi ně v žádném případě nepatří prodej Lobkovického paláce v Praze, kde se cenu dozvíme, až bude ruka v rukávě, neboli, až bude palác definitivně prodán. Politik zodpovědný za prodej paláce kvůli tomu, že odmítá cenu prozradit, pranýřován není, stejně jako není problém, že je palác prodáván do zahraničí. Však těch kulturních a historických památek máme na rozdávání. Proti prodeji paláce se neprotestuje, veřejné mínění se nebouří.

Útěchou nám nejspíše může být, že něco v Praze také přibude. Například Mariánský sloup. Sloup, který je vnímán jako symbol útlaku po prohrané bitvě na Bílé hoře (ve středu 23. 5. dojde k interpelaci občanů, kteří požadují k obnovení sloupu referendum. Interpelovat budou Lenka Procházková, Zdeněk Zacpal a celá řada aktivistů z různých iniciativ. Jde jenom o to, zda budou mít ty správné transparenty -- a zda nebudou nálepkováni lůzou. Lze očekávat, že mnozí z těch, kteří se bijí v prsa, jak ochraňují naše svobody, veřejnosti vzkáží, že žádné referendum nebude, že do sloupu si mluvit nedáme. A nejen do sloupu.). To jen ministr Kalousek by nám vysvětlil, že on to neprohrál ani u Lipan, ani na Bílé hoře. Maličko zklamán může být z toho, že bývalý policejní prezident Lessy zatím nejde do tepláků -- a že ho možná soud sprostí viny.

"Pravdu opravdu nemluvil pan policejní prezident a zde jsou pro to nezpochybnitelné důkazy," hřímal ve své době Kalousek.

Lessy zase trval na své pravdě. Dodnes nevíme, zda byl Lessy odvolán na základě relevantních důvodů.

Dodnes nevíme, zda bylo něco v kauze CASA v nepořádku. Bylo-li, spí to "spánkem spravedlivých". Zřejmě nás to ani zajímat nemá.

Zajímavé bude, jakou roli si v novodobém dramatu "Křižovatka" střihne ČSSD. Ta na politické křižovatce přešlapuje již dávno -- a její voliči netrpělivě čekají, po jaké značce se vydá dál. Zda půjde po cestě médii umetené, ale v rozporu se svým programem, nebo bude čelit mediálním tlakům, ale svůj program bude prosazovat.

Je možné, že Pohádka pražská bude zakončena "křišťálově čistou koalicí" ČSSD a TOP09 s tím, že všichni žili šťastně až na věky věků, amen?

A nehrozí, že by toto partnerství mohlo vzniknout i na celorepublikové scéně?

To ukáže čas. Jedno je ale jisté. Hrozba, že všechny parlamentní strany budou pro čím dál více lidí nevolitelnými, vzrůstá. To není dobrý signál. V takovém podhoubí se totiž nejvíce daří diktátorům. Ti z něj vyrůstají nejrychleji. A těmi, kdo by na to doplatili nejhůře, jsme my, občané.

0
Vytisknout
13610

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2013