Fitch: Čínská úvěrová bublina překonává vše, co z moderní historie známe

17. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Agentura Fitch upozorňuje, že čínská úvěrová bublina dosáhla 200% HDP a na rozdíl od minulosti se země nebude moci této zátěže zbavit ekonomickým růstem, protože zátěž roste dvakrát rychleji než reálná ekonomika. Podle Fitsche čínská vláda může krizi v zásadě zvládnout, ale podepíše se to na výrazném snížení ekonomického růstu a hrozí politická a sociální nestabilita.

Růstový model založený na úvěru se rozpadá a může vzniknout obrovský problém s nadbytečnými kapacitami jako v Japonsku, včetně deflace, říká Charlene Chu z agentury. Ve stínovm banovním sektoru neexistuje transparence a systémové riziko roste. Není jasné, kdo jsou dlužníci a kdo věřitelé. Teoreticky nevymahatelné úvěry činí pouhé 1%, ale účtování umožňuje tyto věci maskovat a polovinu nových úvěrů představují různé nestandardní formy.

Polovina půjček musí být "otočena" během tří měsíců a dalších 25% za méně než šest měsíců, aby bankovní systém nadále fungoval. Banky musely deponovat v centrální bance přes 3 biliony dolarů, ale celkový objem úvěrů od začátku globální finanční krize narostl z 9 bilionů na současných 23 bilionů dolarů. Poměr úvěru k HDP vzrostl z 75% na současných 200%. Když začínala v USA současná krize nebo před explozí v Japonsku v 90. letech poměr úvěrů k HDP dosahoval 40%. Fitch je přesvědčen, že rozhodující události se teď odehrají v následujících šesti měsících.

Agentura v dubnu snížila rating dlouhodobého čínského dluhu na AA-, ale stále se domnívá, že vláda může situaci zvládnout - ne však tak jako dříve, kdy z podobných krizí "vyrostla". Nyní rostou úvěry dvakrát rychleji než reálná ekonomika. Patrně dojde k zabrzdění růstu, což sebou přinese sociální a politická rizika.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14374

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2013